Image

Fastighetsägarna räknar med kraftig räntesänkning

Ekonomi/Finansiering Fastighetsägarna räknar i sin senaste ränteanalys med att Riksbanken sänker räntan till 0,5 procent i juli och till 0.25 procent i september.
Publicerad den 26 Juni 2014
Tomas Ernhagen. Bild: Fastighetsägarna
Tomas Ernhagen.

Den långvarigt låga inflationen har inneburit att allt fler börjar tvivla på Riksbankens vilja att nå inflationsmålet på 2 procent. Det är ett allt för högt pris att betala för Riksbankens resultatlösa försök att minska skuldsättningen genom att hålla räntan onödigt hög. Därför tror Fastighetsägarna att Riksbanken nu sänker räntan.

– Trycket på Riksbanken att sänka är hårt. Inflationen har legat långt under Riksbankens inflationsmål under flera år nu. Det är alltså inte förvånande att det börjar påverka trovärdigheten för penningpolitiken. Den tröga återhämtningen i euroområdet och ECB:s senaste sänkning, som säkerligen kan följas av ytterligare lättnader, ökar trycket ytterligare, säger Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige.

Fastighetsägarna räknar därför med att Riksbanken sänker reporäntan från dagens 0,75 procent till 0,5 procent i samband med räntemötet den 2 juli.

– Vi räknar också med att räntebanan, prognosen för framtida ränteförändringar, kommer att justeras ned ordentligt. Därmed står dörren vidöppen för ytterligare en sänkning till 0,25 procent i senare i höst, säger Tomas Ernhagen.

Den lättare penningpolitiken är, enligt Fastighetsägarnas analys, ett tydligt argument för lånetagare att välja kort bindningstid. För bolånetagaren pekas den korta tremånadersräntan ut som det bästa alternativet i dagsläget.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige