Image

Fastighetsägarna kritiska till ny plan- och bygglag

JURIDIK Regeringen har beslutat att lägga fram ett förslag om en ny plan- och bygglag. Fastighetsägarna menar att förslaget har flera stora brister.
Publicerad den 25 Mars 2010

- Efter mer än ett decenniums utredande är det positivt att regeringen nu har beslutat att lägga fram ett förslag om en ny plan- och bygglag som föreslås gälla från och med maj 2011. Det finns flera positiva nyheter i förslaget till ny PBL. Men tyvärr motsvarar det inte Fastighetsägarnas förväntningar på en modern, transparant, förutsebar och förståelig lagstiftning.

Det säger Fastighetsägarnas miljöchef Yogesh Kumar med anledning av att regeringen nu lagt fram propositionen En enklare plan- och bygglag till riksdagen.

Förslaget innebär att lagstiftningen säkerställer att den som ansöker om bygglov ska få svar senast inom tio veckor, att kontrollen av byggandet skärps och klimat- och miljöhänsyn tas i planeringsarbetet. Fastighetsägarna anser att det är värdefullt om man kan få en snabbare plan- och byggprocess och att kommunernas hantering av plan- och byggärenden blir mer rättssäker och kostnadseffektiv.

Förslagen om att underrättelse till fastighetsägare blir obligatorisk när ansökan om bygglov eller förhandsbesked görs av annan än fastighetsägaren är bra, anser Fastighetsägarna, liksom att planprocessen förenklas och att innehållet i kontrollplaner under byggprocessen tydliggörs.

Det är också positivt att miljö- och klimataspekter ska beaktas i kommunernas planeringsarbete. Det gäller både minskad klimatpåverkan och klimatanpassning samt frågor om avfallshantering och elektronisk kommunikation, till exempel bredband, ska finnas med vid planläggning och annan prövning.

- Det är dock svårt att uttala sig om effekten av de föreslagna förändringarna, eftersom många frågor av betydelse är hänvisade till förordningar. Vi hade i stället velat se en genomgripande reform av hela plan- och byggprocessen, säger Yogesh Kumar.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige