Image
Oskar Öholm och Nathalie Brard.
Oskar Öholm och Nathalie Brard. Bild: Fastighetsägarna

Fastighetsägarna: Hyresnivåerna sänks realt igen

Bostäder Den allmänna hyresnivån i Stockholms stad höjs 2,35 procent under 2019. Om Riksbankens inflationsprognos för 2019 slår in, kommer hyresnivån därmed att sänkas realt med 0,25 procent. Det är fjärde året i rad som hyresnivån sänks. Fortsätter detta väntar en framtid med färre och sämre underhållna hyresrätter, menar Fastighetsägarna.
Publicerad den 10 December 2018

I dag offentliggörs Fastighetsägarna Stockholms och Hyresgästföreningens ramavtal om den allmänna hyresnivåns förändring i Stockholm stad för 2019. Parterna är överens om att hyresnivån ska höjas med 2,35 procent per den 1 januari 2019 med undantag för lägenheter som idag har en relativt sett hög hyra. Hyrorna i dessa lägenheter höjs med 1,85 procent.

Ramavtalet går i linje med den uppgörelse som stadens kommunala bostadsbolag offentliggjorde den 6 december. Fastighetsägarna Stockholm är kritiska till uppgörelsen, som de anser riskerar att underminera hyresrättens roll på bostadsmarknaden.

– Hyresrätten är viktig för den svenska samhällsekonomin, inte minst för att den erbjuder människor ett flexibelt boende som inte kräver ett stort startkapital. Ska vi fortsättningsvis ha ett bra utbud av hyresrätter i Stockholm måste de som förvaltar hyresrätter långsiktigt ges rimliga förutsättningar. De senaste årens trend med realt fallande hyresnivåer pekar tyvärr i helt fel riktning, säger Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm.

Att hyresnivån än en gång sänkts i reala termer beror ytterst på att den årliga förhandlingen om den allmänna hyresnivån saknar såväl en tvistelösningsfunktion som grunder som anger vad en hyresjustering ska baseras på. Dessa brister ger Hyresgästföreningen en mycket stark ställning i förhandlingarna.

– Som parter har vi fått det gemensamma ansvaret att säkerställa att hyresrätten kan utvecklas som en attraktiv boendeform. Vi kan bara konstatera att dagens system inte ger förutsättningar för att ta detta ansvar. Tvärtom. Uppgörelser på de här nivåerna kommer istället att leda till en framtid med färre och sämre underhållna hyresrätter. För att undvika det behöver vi säkerställa att det råder jämbördighet mellan parterna, säger Nathalie Brard, chef hyresmarknad Fastighetsägarna Stockholm.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige