Image
Christian Hermelin.
Christian Hermelin. Bild: Fabege

Fabeges mål: 50 procent på investerat kapital

Bolag Fabeges Q2: Hyresintäkterna i identiskt bestånd ökade med drygt tio procent jämfört med samma period förra året. Nytt mål: Avkastningen på investerat kapital ska vara minst 50 procent över en konjunkturcykel. Dessutom ska investeringarna öka.
Publicerad den 6 Juli 2018

Halvårssiffrorna:
Hyresintäkterna ökade till 1 237 Mkr (1 108). I identiskt bestånd ökade hyresintäkterna med drygt 10 procent.
Driftsöverskottet ökade till 908 Mkr (705). I identiskt bestånd ökade driftsöverskottet med 11 procent.
Överskottsgraden uppgick till 73 procent (72).
Förvaltningsresultatet ökade med 27 procent till 572 Mkr (449).
Realiserade och orealiserade värdeförändringar på fastigheter uppgick till 5 366 Mkr (1 989).
Nettouthyrning uppgick till 123 Mkr (86).
Periodens resultat efter skatt uppgick till 5 175 Mkr (2 001), motsvarande 15:64 kr per aktie (6:05).
Vd Christian Hermelin:

- Vår projektverksamhet är idag mycket lönsam. Under den senaste femårsperioden har projektverksamheten i snitt skapat en avkastning på investerat kapital på över 50 procent. Det känns därför rätt att kommunicera att vår målsättning är att i fortsättningen nå en avkastning på investerat kapital om minst 50 procent över en konjunkturcykel. Vi ökar också vår ambition till att investera minst 2,5 Mdkr per år de närmaste åren.

Angående marknadsutsikterna skriver han:

- Under första halvåret fortsatte trenden med stigande hyresnivåer och sjunkande avkastningskrav på Stockholms kontorsmarknad. Detta i kombination med fortsatt hög investeringstakt i lönsam projektutveckling innebar en värdetillväxt om cirka 9 procent sedan årsskiftet. Vi kan konstatera att vi ligger helt rätt i tiden med vårt fokus på Stockholm, på projekt och med våra engagerade medarbetare. Största hotet utgörs av konjunkturen, men med de konjunkturprognoser vi ser idag tror jag på en fortsatt stark utveckling för Fabege. Och även i en svagare konjunktur består många av våra goda förutsättningar. Det råder inte brist på affärsmöjligheter och med vår höga ambition och vår välbelägna projektportfölj står vi redo.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Samfastigheter-toppen: "SBB:s fall präglar fortfarande mycket av segmentet"

Bolag Hur ser möjligheter till investeringar och nya projekt inom LSS-boenden ut idag? Vad krävs för att investeringsviljan ska vakna igen? Poyan Katebi, vd för Samfastigheter, menar att läget är betydligt bättre nu än för bara sex månader sedan, men att storbankerna fortfarande ser risker som kanske inte finns. – Det är bättre dialoger nu, det känns som att vi skulle kunna komma i gång, men hel branschen har fortfarande som en blöt filt över sig, säger Poyan Katebi.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige