Image

Fabege reserverar 1,9 miljarder

Juridik Fabege reserverar 1,9 miljarder kronor till en eventuell skattesmäll till följd av Högsta Förvaltningsdomstolens domslut i det så kallade Cypernmålet.
Publicerad den 1 Augusti 2012

Fabeges lösning är inte samma som har använts i Cypernfallet och Fabege anser sig inte ha gjort något fel, men väljer ändå att reservera 1,9 miljarder kronor.

Den sammanlagda upptaxeringen som Skatteverket har beslutat om ligger på totalt 8 368 miljoner kronor. Affärerna härrör från ett antal fastighetsförsäljningar via kommanditbolag i Tornet, gamla Fabege och Wihlborgs under åren 2003-2005.

Besluten har medfört sammanlagda skattekrav inklusive tillägg och avgifter om totalt 2 692 miljoner kronor.

Efter att Cypernfallet avgjorts har Fabeges processer som legat vilande återigen tagits upp i Kammarrätten respektive Förvaltningsrätten.

Fabege menar att det inte går att säga att Cyperndomen är omedelbart tillämplig på Fabeges transaktioner, eftersom vissa viktiga skillnader finns. I Cyperndomen har det varit frågan om ett konstlat förfarande som ”uppenbart” saknar samband med organisationen av en näringsverksamhet.

HFD har angett att i Cypernmålet har det varit fråga om ett konstlat förfarande som ”uppenbart” saknar samband med organisationen av en näringsverksamhet. Fabege menar att det i deras ärenden finns såväl organisatoriska som affärsmässiga skäl till hur de aktuella transaktionerna genomförts.

Fabege anser att Skatteverket och Förvaltningsrätten har bortsett från flera viktiga aspekter och att domsluten därmed är felaktiga.

Fabege väljer ändå att reservera 1,9 miljarder kronor. Bedömningen är grundad på en genomgång och bedömning av varje enskilt ärende. Skillnaden mot Skatteverkets krav beror på ärenden där det uppenbart inte finns några paralleller med HFD:s dom eller bevekelsegrunder i Skatteverkets framställan som Fabege anser vara felaktiga.

Processerna drivs nu vidare i Kammarrätten. Beslut i Kammarrätten väntas under hösten 2012.

I halvårsbokslutet 2012 görs en reservering om 1,9 miljarder kronor att göras i Fabeges balansräkning. Resterande belopp i enlighet med Skatteverkets totala krav, det vill säga 0,8 miljarder kronor, redovisas i likhet med tidigare som en eventualförpliktelse.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige