Image
Stockholm.
Stockholm. Bild: Istock

Evidens: Måttfulla förväntningar på bostadsprisutvecklingen

Bostäder Hushållens förväntningar på bostadsprisernas utveckling är fortfarande oproblematiska ur ett prisbildningsperspektiv och både de kortsiktiga och långsiktiga prisförväntningarna har stegrats något jämfört med januari 2018. Det är den övergripande slutsatsen av Evidens undersökning av hushållens förväntningar från november 2018.
Publicerad den 20 Februari 2019

De kortsiktiga förväntningarna påverkades under 2017 och inledningen av 2018 sannolikt av prisfallet under hösten 2017. Men också de långsiktiga prisförväntningarna justerades ned. Nedjusteringen verkade inte bero på förväntningar om särskilt mycket högre framtida räntor eller förväntningar om en påtagligt sämre konjunkturutveckling.

En rimlig slutsats är att genomförda och planerade skärpningar av amorteringskrav och andra förändringar i kreditgivningen justerade ner prisförväntningarna. I takt med att hushållen successivt anpassat sig till nya kreditvillkor återgår förväntansbilden till mer positiva prisförväntningar under november 2018.

Sedan 2014 genomför Evidens regelbundet mätningar av hushållens kort- och långsiktiga förväntningar om prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Till skillnad från andra undersökningar som exempelvis SEB:s boprisindikator (SEB 2018) innehåller Evidens mätning frågor om både nivån på den förväntade prisutvecklingen och förväntningar på längre sikt. Motivet till att mäta förväntade nivåer och långsiktiga förväntningar är att förväntansbilden i sig kan påverka prisnivån.

Om prisförväntningarna på längre sikt är alltför optimistiska kan prisutvecklingen bli för snabb i relation till fundamentala faktorer och bostadspriserna riskerar då falla kraftigt när förväntansbilden av någon anledning vänder ner.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige