Image

Erik Selin om Expressens uppgifter

Bolag Expressen skrev på tisdagen att Balders vd Erik Selin och vice vd Sharam Rahi tjänar stora pengar på lägenheter för ensamkommande flyktingbarn. Nu ger Erik Selin sin syn på saken i en intervju med Fastighetssverige.
Publicerad den 5 Maj 2015
Erik Selin. Bild: Nicklas Tollesson
Erik Selin.

Expressen skriver om bolaget Steget Vidare, som hyr ett 30-tal lägenheter av Balder i Göteborgsområdet för cirka 3 000 kronor i månaden. Mölndals kommun hyr sedan lägenheterna - som används som vårdboende eller utslussningslägenheter för ensamkommande flyktingbarn - för cirka 46 500 kronor styck i månaden (1 550 kronor om dagen). Kommunens kostnader täcks av Migrationsverket.

Expressen skriver att Erik Selin och Sharam Rahi står bakom Steget Vidare och dess moderbolag Vale Fastighetsförvaltning (tidigare Klivet Vidare), tillsammans med Pontus Teiler och Nubar Kino.

Expressen skriver att Erik Selin och Sharam Rahi ”gör miljonklipp på flyktingbarnens lägenheter”.

Erik Selin säger till Fastighetssverige att han och Sharam Rahi initialt var delägare i Klivet Vidare men att de inte längre är det.

- Vi kände Pontus och Nubar sedan länge och ville hjälpa dem i uppstartsfasen. Vi har ju erfarenhet av företag och ville säkerställa att allt gick rätt till, inte minst med tanke på att bolaget skulle hyra lägenheter av Balder. Med facit i hand kan jag konstatera att det kanske hade varit bättre om vi inte hade brytt oss om den här säkerheten. Då hade vi sluppit det här drevet, säger Erik Selin till Fastighetssverige.

- Sharam och jag gick ur bolaget förra året och vi har inte tagit en krona ur verksamheten. Vi betalade ingenting för aktierna när vi gick in och fick inga pengar när vi gick ur. Vi har inte tjänat någonting på det här.

Hur ser du på att Migrationsverket/kommunen betalar 46 500 kronor i månaden för en etta på 20 kvadratmeter?

- Jag förstår att folk är upprörda över det. Samtidigt ska man veta att bolaget har personal stand by dygnet runt, hyran är bara en liten del av kostnaden för dem. Ungdomarna som bor i de här lägenheterna har ofta varit med om fruktansvärda händelser, många är väldigt traumatiserade och har svårt att hantera det de har varit med om. Det har hänt att hela lägenheter har blivit sönderslagna.

- Det kostar mycket att ha personal på plats dygnet runt. Det här handlar om människor med vårdbehov, inte bara om att få tak över huvudet. Och priserna är inget man bara kan hitta på, det är upphandlingar som ligger bakom. Om bolaget sänker sina priser till 35 000 kronor går de i konkurs.

Hur mår du i dag, efter skriverierna?
- Det är självklart jobbigt att bli uthängd på det här sättet. Folk som bara får läsa att skattebetalarna betalar 46 500 kronor i månaden för en etta blir naturligtvis upprörda. Och uppfattningen de får är att Sharam och jag tjänar stora pengar på det här, vilket inte alls är sant. Det känns fruktansvärt, som att bli våldtagen.

Expressen filmade när du vägrade stanna och svara på frågor, varför berättade du inte det här för dem?
- Jag visste att de inte var intresserade av sakfrågan. Med facit i hand kanske jag skulle ha gjort annorlunda där också.

- Till saken hör att det från början var vi som kontaktade dem. Vi hörde att de åkte runt till de här olika lägenheterna så vi hörde av oss för att försäkra oss om att det inte hade hänt någon olycka, att någon hade skadat sig eller liknande.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hallengren om konkurserna i beståndet och förvärvsplanerna

Bolag Wihlborgs levererar ett stabilt resultat under rådande omständigheter och balansräkningen är fortsatt stark. Företagets vd Ulrika Hallengren berättar för Fastighetssverige hur de upplever corona i sin vardag, hur det ser ut med konkurser bland hyresgästerna och vilka förvärv de gärna gör.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY