Image

En tredjedel av marknaden för nyproducerade bostäder uppges ha försvunnit

Bygg/Arkitektur Stockholms Handelskammare oroade över att en tredjedel av marknaden för nyproduktion av bostäder har försvunnit på två år, enligt nya siffror från Sveriges Byggindustrier. – Vi möter just nu stora utmaningar vad gäller bostadsmarknaden. Då är det särskilt illavarslande att nyproduktionen tycks falla så kraftigt, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
Publicerad den 24 Oktober 2018
Andreas Hatzigeorgiou. Bild: Stockholms Handelskammare
Andreas Hatzigeorgiou.

Enligt byggkonjunkturen väntas 42 500 flerbostads- och småhus påbörjas under år 2019. Det är en minskning med en tredjedel jämfört med 2017 års notering på 64 000 byggstarter.

De orsaker som pekas ut är kreditrestriktioner och att hushållen i lägre grad har möjligheten att köpa nyproduktion till följd av bolånetaket och det skärpta amorteringskravet.

– Det ligger i farans riktning att åtgärder som minskar möjligheten att köpa bostad också leder till att det byggs mindre. Vi menar att det skärpta amorteringskravet är ett felbeslut som hade kunnat undvikas om man utrett det redan befintliga amorteringskravet, säger Andreas Hatzigeorgiou.

I rapporten pekas det ut att Stockholmsregionen uppvisar en väldigt tydlig nedgång i påbörjade bostäder.

– Bolånetaket och amorteringskraven gör att exempelvis många unga nekas att köpa en bostad och därmed får svårare att komma in på bostadsmarknaden. Det är en allvarlig situation som tydligt visar på behovet av en bred bostadspolitisk uppgörelse som ökar rörligheten och säkerställer höga men hållbara byggnivåer.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Lediga Fastighetsjobb

Senast från Fastighetssverige Plus

Premiummärke öppnar hos noterad jätte

Uthyrning Hovleverantören väljer tung aktör som hyresvärd när man öppnar första butiken i Göteborg.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY