En digital förvaltningsframtid

Bolag På Novi är VR-glasögonen en del av vardagen.
- Vi startade upp mitt i digitaliseringstrenden, vilket ger oss ett försprång. Vi har ingen ryggsäck av gamla rutiner och arbetssätt som behöver bytas ut, säger Susanne Wallsten, ansvarig för system- och verksamhetsutveckling på Novi Real Estate.

Skicka till e-post

Susanne Wallsten var med och startade upp Novi för ungefär två år sedan.

– I början arbetade jag på konsultbasis. En av de sista uppgifterna i uppdraget var att skriva en platsannons för det här jobbet. Den såg så intressant ut att jag konstaterade att jag ville ha det själv, skrattar hon.

Som nytt bolag var det en självklarhet att systemplattformar och verktyg skulle vara molnbaserade.

– Vi ska kunna nå våra system från valfri enhet. Oavsett om du jobbar hemma, på kontoret eller ute i fastigheterna.

Novi slog tidigt fast en IT-strategi som går ut på att digitalisera och därigenom förenkla och effektivisera arbetet inom fyra olika fokusområden: Fastighet, Kundrelation, Medarbetare och Marknadskommunikation.

Efterlyser öppna system

När det gäller fastigheterna är den långsiktiga visionen att koppla upp och ihop fastigheterna för att sköta styrning, övervakning och reglering från en gemensam driftcentral.

– Det är givetvis en långsiktig vision. Vi har börjat med en del pilotprojekt, och tittar på olika lösningar. Ett problem är att vissa leverantörer fortfarande använder olika former av inlåsningsmekanismer, som ibland är svåra att bryta igenom. Samtidigt finns det väldigt många aktörer att välja mellan. Den digitala utvecklingen har nått längst i de branscher där leverantörerna använder öppna system och integration är en hygienfaktor. Jag är övertygad om att framtidens vinnare inom digitaliserad fastighetsautomation använder öppna integrationsvänliga system.

När det gäller kundrelationer har Novi bland annat utvecklat en egen app, som används för informationsspridning till berörda kunder.

– Vi har gjort den så enkel som möjligt. På sin smartphone eller padda väljer man fastigheten det gäller, skriver meddelandet som då skickas ut direkt till de aktuella mottagarna.

– Ofta vill man för mycket och riskerar att användargränssnittet blir för komplicerat. En app eller ett system som medarbetarna inte använder är ett misslyckande! Därför är det väldigt viktigt att hålla det enkelt.

VR och AR för att visa vakanser

Novi använder virtual reality-teknik för att visa lediga lokaler.

– VR-teknik och 360-gradersbilder ger en väldigt bra känsla för lokalerna och för hur de kan se ut med till exempel uppfräschade ytskikt efter en lokalanpassning. Nästa steg är att addera AR-teknik (augmented reality) och kunna möblera eller ändra planlösningar och så vidare. Det handlar både om att förbättra för potentiella kunder och om att effektivisera – man behöver till exempel inte lika många fysiska visningar på plats när en förhandsvisning blir bättre med 360-teknik, intresserade kunder kan ju besöka kontoret i sin dator.

Susanne Wallsten ser digitaliseringen som ett stort samhällsomvälvande fenomen – samtidigt menar hon att de största förändringarna egentligen inte har med tekniken att göra.

– För att digitaliseringen ska slå igenom ordentligt – inte minst i fastighetsbranschen som ligger några steg efter andra branscher – krävs det att folk inser att det egentligen mest handlar om förändrade arbetssätt. Det är en sak att säga sig bejaka den nya tekniken – men är du beredd på att låta den nya tekniken ändra på ditt arbetssätt?

Viktigt att få med sig organisationen

– På Novi har jag förmånen att få arbeta med kollegor som verkligen vill arbeta på nya sätt och som kommer med nya idéer – ett exempel är Novi-appen som var en medarbetares idé. I mer mogna organisationer kan det finnas ett inbyggt motstånd – man gör ”som man alltid har gjort för det har ju hittills gått bra”. Jag tror att en av nycklarna till ett lyckat digitaliseringsarbete är att få med sig organisationen på resan, att alla verkligen ser att nya verktyg gör arbetet enklare och mer effektivt.


Namn: Susanne Wallsten.
Ålder: 47 år.
Familj: Man och två tonårsbarn.
Bor: Mölnlycke, strax utanför Göteborg.

Karriär: Är i grunden systemutvecklare med inriktning mot verksamhetsutveckling. Före Novi-tiden drev hon eget konsultbolag i drygt tio år med inriktning mot verksamhetsutveckling i fastighetsbranschen.

Fritidsintressen: Golf, innebandy och trädgården.

Bonusfakta: Har under många år varit innebandytränare för Pixbo/Wallenstams 01-tjejer. "I år spelar vi både i division 1 och i juniorallsvenskan. Tidigare har vi spelat i pojkserier. Det är ett av Sveriges bästa lag och det är oerhört inspirerande att vara med och leda laget."

Novi Real Estate

Novi Real Estate erbjuder tjänster inom externförvaltning av fastigheter. Novi har stabila och finansiellt starka ägare och tillför kompetens och kunskap till branschen. Ägare och partners har lång erfarenhet av att utveckla uppdrag, organisationer och bolag. Novi Real Estate är en långsiktig och konkurrenskraftig aktör på förvaltningsmarknaden.

Novi är latin för ny – Novi vill vara nytänkande och nyskapande. Även loggan står för nyskapande – en symbol för att inte följa ett utstakat spår utan att kunna och våga bryta ny mark.

Novi förvaltar 600 000 kvadratmeter uthyrbar yta till ett fastighetsvärde om cirka 30 miljarder kronor. Tillgångarna består framför allt av kontors- och butikslokaler i Stockholm City, centrala Göteborg och Malmö.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Kommentera

När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.


Mer från Fastighetssverige
Stockholms stadshus

De har sålt mest bostäder 2017/2018

Lista Den turbulenta bostadsmarknaden har dominerat branschen de senaste månaderna. I dag bjuder Fastighetssverige på en unik lista som visar vilka bolag som sålt mest bostäder under 2017/2018.


Lidjan: "Kommer att bli intressanta legala diskussioner"

Bolag Efter en skakig höst och vinter riktar Magnolia Bostads vd, Fredrik Lidjan, kritik mot bristande transparensen gällande markpriser.


Partnertext

Savills nya tjänst stärker hyresgästens position gentemot fastighetsägaren

Bolag Savills etablerar ett nytt affärsområde inom hyresgästrådgivning. Ambitionen är att bistå hyresgäster, såväl mindre som större bolag, i deras affärsrelationer med fastighetsägare. Som chef för det nya affärsområdet har Savills knutit till sig Anders Henningsson, en person med lång erfarenhet av liknande uppdrag på området.
Annons

"Vi vill vara en problemlösare åt bostadsutvecklarna"

Bolag Det skakar rejält på den svenska bostadsmarknaden, framför allt när det kommer till nyproduktion - vilket har öppnat upp möjligheter för opportunister att kliva in. Nu lanserar Nordic Property Investment en den första fonden som fokuserar på att dra vinning av en vikande marknad. För Fastighetssverige berättar vd:n Jesper Roslund om strategin, varför man inte vill klassas som enbart opportunistiska och när första förvärvet ska vara i hamn.


Brinova köper samhällsfastigheter i Karlskrona

Transaktioner Brinova köper fyra fastigheter i Karlskrona. Hyresgäst är bland annat Karlskrona kommun.


AL överträffar mål – och höjer utdelningen

Bolag Atrium Ljungberg redovisar ett starkt resultat för 2017 och överträffar samtliga finansiella mål.


SHH tar steget in i Linköping

Bostäder SHH Bostad har av Linköpings kommun tilldelats en markanvisning i Vikingstad, som är belägen cirka en mil utanför staden. Projektet är SHH:s första i Linköping.


Corem höjer utdelningen efter rekordresultat

Bolag Corem ökade sitt förvaltningsresultat med 32 procent under 2017 vilket ihop med fortsatt positiva värdeförändringar bidrog till ett mycket starkt resultat före skatt för bolaget.


NCC bygger innebandyarena i Västerås

Bygg/Arkitektur NCC bygger Västerås nya arena för innebandy i området Rocklunda. Här finns även möjlighet till evenemang med plats för upp till 2 000 åskådare. Ordern från Rocklunda Fastigheter är värd 105 miljoner kronor.


Diös utvecklar och hyr ut i Luleå

Uthyrning Det digitala affärsutvecklingsbolaget Tromb flyttar in i nya lokaler i galleriafastigheten Shopping i centrala Luleå.


ESS Campus börjar byggas i höst

Bygg/Arkitektur ESS Campus kommer i höst att börja byggas på ESS-området i Lund. European Spallation Source (ESS) har ingått ett långsiktigt hyresavtal med Skandrentingbolaget SKR Spallation. ESS Campus kommer att byggas av Skanska.


Lidl öppnar ny butik i Mora.

Lidl öppnar ny butik i Mora

Uthyrning Lidl Sverige har tecknat avtal med Rico Estate Development (RED) om en ny butik i Mora. Den nya butiken byggs utifrån Lidls hållbara butikskoncept och blir certifierad Breeam Excellent. Butiken beräknas öppna under hösten 2019.


Studentbacken bygger studentbostäder i Bromma

Bostäder SSM:s JV-bolag Studentbacken har tilldelats en markanvisning för 100 studentbostäder i Bromma.


Forumgallerian ska växa med bostäder och fler butiker

Bygg/Arkitektur Uppsala kommun har fattat beslut om att anta detaljplanen för kvarteret Pantern där bland annat Forumgallerian ligger. Cirka 27 lägenheter, som kan ersätta kontor, och utrymmen för kontor, handel och restauranger kan skapas inom de byggnader som redan finns i kvarteret.


Biljana Pehrsson, vd på Kungsleden.

"Det har varit en hektisk vecka"

Fredagsprofilen Vilken är den bästa affären Biljana Pehrsson har gjort? Varför ska hon inte till Mipim? Och hur kommer det sig att hon kan så mycket om Kungstornen? Det och mycket mer berättar Kungsledens vd i veckans Fredagsprofilen.


Efter jätteköpet – där vill Pandox växa 2018

Bolag Efter mångmiljardköpet i Storbrittannien vänder Pandox vd blicken mot sydligare breddgrader. Nu berättar Anders Nissen mer om vad som komma skall.


Fastighetsmarknadsdagen Jönköping County

Förutsättningarna för fastighetsaffärer framöver

Fastighetsmarknadsdagen Jönköping County Ett splittrat Europa, Donald Trump, Nordkorea, internationell terrorism och så vidare. Hur påverkas Sveriges och Europas ekonomiska utveckling av oron i omvärlden? Och hur ser förutsättningarna för fastighetsaffärer ut framöver?
Branschens mötesplats i Jönköping den 19 april inleds med en analys över det världsekonomiska läget. För analysen står Swedbanks makroanalytiker Cathrine Danin.


Klövern köper för 1,9 miljarder i Köpenhamn

Transaktioner Köpet är Klöverns andra i Köpenhamn och omfattar en kontorsfastighet med Codan som ankarhyresgäst.


Kuylenstierna: "Jag har väldigt svårt att inte lägga mig i"

Karriär För Fastighetssverige berättar Joachim Kuylenstierna mer om hur det kommer sig att han nu axlar vd-rollen i Fastator på allvar, efter mer än ett år som tillförordnad.


Fastpartner fortsätter öka

Bolag Fastpartners rullande årliga förvaltningsresultat är nu uppe i cirka 725 MSEK (625). Motsvarande siffra för Q3-rapporten var 685 MSEK. Bolagets mål är att nå 950 MSEK i slutet av 2020. Utdelningen höjs till 4,30 kr (4,00).


Lanserar fond för nya osålda bostadsrätter

Bolag Efter godkännande från Finansinspektionen lanserar Nordic Property Investment nu NPI Residential Fund 1. Idén bakom fonden är att förvärva kluster av nyproducerade, osålda bostadsrätter och hyra ut dem långsiktigt för att sälja av när marknaden återhämtat sig.