Image

EMA kommer inte till Sverige

Stockholm Igår avgjordes att EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten, placeras i Amsterdam. Stockholms Handelskammares Maria Rankka menar att man nu behöver vidta åtgärder för att stärka Stockholms konkurrenskraft.
Publicerad den 21 November 2017
Maria Rankka. Bild: Stockholms Handelskammare.
Maria Rankka.

Stockholm var en av städerna som hade hoppats på att få myndigheten – som flyttas från London på grund av Brexit.

Nu slogs Stockholm ut redan i den första röstningsomgången – de 27 EU-länderna röstade – och slutstriden stod mellan Amsterdam och Milano Eftersom det var lika efter tre röstningsomgångar lottade man fram vinnaren – som blev Amsterdam.

Stockholms Handelskammares vd Maria Rankka kommenterar:
- Kampanjens glassiga broschyrer och färgglada reklamattiraljer har inte varit tillräckliga. Nederlaget om EMA visar att Sverige behöver ta itu med de problem och flaskhalsar som stör eller till och med förstör för nyetableringar. Den här processen var öppen, men hur många liknande etableringar har vi förlorat i dolda prövningar på grund av samma problem?

Stockholms Handelskammare har identifierat tre områden som nu måste prioriteras:

1. Lös bostadskrisen: Under EMA processen visade regeringen och kommunerna i huvudstadsregionen stor flexibilitet och var beredda att blockförhyra lägenheter åt de anställda, en service inga andra etableringar får. Att detta överhuvudtaget kom upp som ett alternativ och en nödvändighet visar på hur stora de strukturella problemen med bostadsmarknaden blivit. Att lappa och laga löser emellertid inte degrundläggande problemen, fler internationella investeringar riskerar gå oss förbi på grund av detta. Bostadsfrågan kommer i efterhand att framstå som en av de viktigaste anledningarna till att Sverige och Stockholm inte blev nästa säte för EMA.

2. Fixa förbindelserna: Flygförbindelserna från Stockholm-Uppsala har lyfts fram som ett hinder under processens gång. Arlanda behöver förstärkas. Att mitt i ansökningen för EMA välja att gå vidare med flygskatt var därför ett dåligt drag. Även tågförbindelserna måste bli bättre. Våra chanser att lyckas skulle öka avsevärt om Stockholm-Uppsala byggdes samman genom fyrspår.

3. Stärk huvudkontorsekonomin: Nya huvudkontor ökar behovet av välfungerande välfärd och kringtjänster som är viktiga för medarbetarna. Detta, i kombination med ett redan högt tryck på välfärdssektorn, innebär att Repaluu-utredningens förslag om vinstförbud skulle försämra framtida möjligheter. Möjligheten att locka global talang i Sverige måste också förbättras. De orimliga kompetensutvisningarna måste upphöra.

Maria Rankka:
- Just nu befinner vi oss i ett gynnsamt läge för att stärka Sverige och huvudstadsregionens konkurrenskraft. Många företag och andra aktörer funderar på att omlokalisera sina huvudkontor från Storbritannien i samband med Brexit. Där kan Stockholm-Uppsala bli ett tydligare alternativ om vi satsar på att bli en mer attraktiv plats för investeringar, huvudkontor och nyetableringar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige