Image
Electrolux bygger nytt kvarter i Stadshagen.
Electrolux bygger nytt kvarter i Stadshagen. Bild: Archus

Electrolux bygger ett nytt kvarter mitt i Stadshagen

Bygg/Arkitektur Electrolux (Fastighets AB Gångaren 13) påbörjar utvecklingen av ett nytt blandat kvarter mitt i Stadshagen med miljö och hållbarhet i fokus. Den första etappen innebär en utbyggnad av Electrolux huvudkontor med 8 000 kvadratmeter och 100 bostäder med en total yta på 6 000 kvadratmeter.
Publicerad den 25 Januari 2021

Den första deletappen längs med S:t Göransgatan omfattar förutom kontorstillbyggnaden även ett nytt torg, café, butiker, en ny restaurang, träningsanläggning med pool, gröna gårdar på fastighetens tak och 100 nya lägenheter.
– Projektet ger tydliga mervärden för Stadshagen som helhet, Electrolux medarbetare och övriga invånare i kvarteret. Fullt utvecklat kommer upp emot 3 000 personer leva och verka i kvarteret. Det blir en liten stad i staden där det mesta finns på 15 minuters promenadavstånd, säger Ulrika Kågström, fastighetschef på Electrolux.

Kvartersprojektet har en hög miljö- och hållbarhetsprofil med lösningar inom områden som social hållbarhet, hållbart ätande och hälsa, cirkulära lösningar biologisk mångfald, lokala energiproducenter, resursdelning och nya gröna miljöer mitt i stan.
– Som ett ledande företag inom hållbarhet vill vi bidra till stadsutvecklingen genom ett mer hållbart byggande och boende. Genom kunskap och medvetna val kan vi göra skillnad. Vi har utgått från det ramverk för klimatneutralt byggande som Sweden Green Building Council har tillhandahållit i projektet, säger Ulrika Kågström.

Utbyggnaden av Electrolux huvudkontor kommer att certifieras enligt Breeam Outstanding och Green Building Councils nya certifieringsstandard NollCO2, som ger ett ramverk för klimatneutralt byggande. Tillbyggnaden kommer huvudsakligen byggas i trä och utvecklingen av fastigheten innebär betydande förbättringar av den befintliga kontorsfastighetens energiprestanda.
– Genom kontorets extroverta arkitektur, bostädernas entré med transparenta fasader och genomgående inslag av grönt och trä ska det inre kommunicera med staden utanför. Verksamhetens aktivitet och puls ska nå ända ut i stadsrummet. Ett skyltfönster som bjuder in, lockar till att vilja veta mera, att besöka och uppleva, säger Johnnie Pettersson, Arkitekt och uppdragsansvarig på Archus.

Fastighets AB Gångaren 13 ansöker nu om bygglov för den första deletappen längs med S:t Göransgatan, med planerad byggstart tredje kvartalet 2021. Utvecklingen av fastigheten utgör en del av stadens större detaljplan för Stadshagen som bland annat innefattar 1 800 bostadslägenheter, kontor, handel, ny grundskola, förskolor, flytt och förädling av S:t Göransgatan.

Fastigheten Gångaren 13 ägs gemensamt av AB Electrolux och Electrolux pensionsstiftelse genom Gångaren Holding AB och ligger i Stadshagen i Stockholm.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Archus på Branschguiden

Archus är en nytänkande, engagerad rådgivare och utvecklingspartner inom samhällsbyggnad, fastighetsutveckling, projektutveckling, arkitektur och design.
Idag består Archus av fyra olika bolag som verkar enskilt och tillsammans formar en stark helhet;

Archus Arkitektur
Av utmaningar inom projektutveckling skapar vi hållbar arkitektur med spets och finess. Genom idé och initiativ är vår utgångspunkt att skapa goda affärer för våra kunder, bland våra kunder.

Archus Development
Archus Development erbjuder kunder affärsutvecklingskompetens genom att driva fram projekt från...

Läs mer om Archus på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige