Image

EFM halverar koldioxidutsläpp

MILJÖ Fastighetsförvaltaren EFM Sverige har genom effektiviseringsarbete och köp av grön el minskat utsläppen från företagets fastighetsbestånd med 53 procent. Minskningen är främst en följd av reducerad och effektivare användning av värme-, kyl- och elsystem.
Publicerad den 24 Juni 2008

EFM Sverige förvaltar 64 fastigheter i Sverige, varav 29 köpcentrum, med en sammanlagd yta på 900 000 kvadratmeter. Företaget har en rad uppdragsgivare, av vilka Boultbee och Protego är de största.

Ägarnas ambition har varit att de fastigheter EFM förvaltar på sikt ska vara klimatneutrala. För att lyckas har man ett antal delmål, varav det viktigaste är att minska energianvändningen. För att snabba på arbetet och nå mätbara resultat inledde EFM hösten 2006 ett samarbete med Ångpanneföreningen (ÅF).

De två företagen samarbetar för att reducera förbrukningen av värme, kyla och el i de fastigheter som EFM förvaltar. Efter två års arbete kan man nu konstatera att energiförbrukningen och klimatpåverkan minskat betydligt.

- Vi har minskat energiförbrukningen med i genomsnitt 17 procent per fastighet, i vissa fastigheter med hela 45 procent. Men våra uppdragsgivare Boultbee och Protego Real Estate Investors, målsättning är betydligt ambitiösare - att alla deras fastigheter ska vara klimatneutrala. Det är alltså dit vi strävar i vårt arbete, säger Jonas Herrmann, hälso- och säkerhetsansvarig på EFM.

Omräknat i koldioxidutsläpp innebär detta att utsläppen beräknas bli 53 procent lägre år 2008, jämfört med 2006. Prognosen för utsläppen under 2008 är 6 700 ton koldioxid, jämfört med 14 160 ton år 2006 och merparten av minskningen kommer från energieffektiviseringar.

Som ett led i arbetet med att göra fastigheterna klimatneutrala har EFM utökat samarbetet med ÅF till att även innefatta ett energilednings- och klimatprojekt.

- Vi måste själva bli duktiga på klimatarbete innan vi kan gå till våra hyresgäster och uppmana dem att tänka i klimattermer. Till att börja med utbildar vi vår personal ute i fastigheterna och sedan ska klimatarbetet sprida sig som ringar på vattnet även till hyresgästerna, säger Jonas Herrmann.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige