Image
Bostadsminister Per Bolund (MP).
Bostadsminister Per Bolund (MP). Bild: Johan Schiff

Effektivare investeringsstöd för hyresbostäder

Juridik Finansdepartementet har remitterat en promemoria med förslag om nya villkor för investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande. Promemorian innehåller bland annat förslag om en differentiering av investeringsstödet – en pott för storstadsregionerna och en pott för övriga landet.
Publicerad den 25 Juli 2019

Förändringar i investeringsstöden för hyresrätter ingår i januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.

Enligt januariavtalet ska investeringsstöden koncentreras och effektiviseras och riktas mot hyresrätter i hela landet. Med hjälp av investeringsstöd tillkommer bostäder som annars inte hade byggts.

Promemorian innehåller bland annat förslag om:
# En differentiering av investeringsstödet eftersom förutsättningarna varierar runt om i landet. Stödet delas upp i en pott för storstadsregionerna och en pott för övriga landet.

# En effektivisering av stöden där bostadsprojekt i storstadsregionerna med flest lägenheter per bostadsarea ska prioriteras.

Två olika sätt att underlätta för fler människor som behöver ny- eller återetablera sig på bostadsmarknaden redovisas. Det första alternativet riktas mot ungdomar och unga vuxna i storstadsregionerna medan det andra alternativet riktas mot personer i hela landet som befinner sig i en särskilt utsatt situation.

Efter det att remissinstanserna har lämnat synpunkter på förslagen förväntas regeringen besluta om ändringar i förordningen om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande under hösten 2019.

Ändringarna är tänkta att gälla från den 1 januari 2020.

Regeringen beslutade den 19 juni om vissa förändringar i investeringsstödet som tillämpas på de ansökningar om stöd som inkommit före den 1 januari 2019. Dessa förändringar kvarstår enligt förslaget i promemorian och kommer att tillsammans med de förändringar som kommer att beslutas under hösten att tillämpas på alla ansökningar som inkommit efter den 1 januari 2019.

Regeringen kommer i budgetpropositionen för 2020 att återkomma med förslag till vilka ekonomiska medel som ska användas för investeringsstödet under kommande år.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Quartiers känner vaccin-optimismens vindar på solkusten

Bolag Storbritannien kommer att påbörja vaccinering av sin befolkning under nästa vecka – ett besked som Quartiers Properties vd Marcus Johansson Prakt tror kommer lyfta hotell-, restaurang-, och fastighetsförsäljningen på den spanska solkusten där bolaget är verksamt. För Fastighetssverige berättar han mer om framtidshoppet och bolagets tuffa 2020.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY