Image
Sankt Kors utvärderar möjligheterna att bygga ett "Eco Canopy" i Ebbepark i Linköping.
Sankt Kors utvärderar möjligheterna att bygga ett "Eco Canopy" i Ebbepark i Linköping. Bild: White

Eco Canopy utvärderas i Ebbepark

Bygg/Arkitektur En undersökning gjord av White Arkitekter, med stöd av Naturvårdsverket, visar att Linköpingsbon vill ha både stadsliv och lugn i sin boendemiljö.
Publicerad den 2 November 2018

I utvecklingen av stadsdelen Ebbepark i Linköping finns en tydlig ambition att testa nya innovationer inom samhällsbyggnad och nu utvärderas idén kring ett Eco Canopy – en väderskyddad året runt-miljö med förutsättningar för urban odling, rekreation och mötesplatser, ett eget mikroklimat mitt i ett av Linköpings innerstadskvarter.

Om Linköpingsbon fick välja skulle boendemiljön erbjuda lugna miljöer för promenader, läsning och reflektion, i kombination av stadsliv med restauranger och caféer. Porlande vatten och fågelsång är också något som rankas högt i en förstudie som White arkitekter har gjort. I utvecklingen av Ebbepark skapar dessa önskemål ett utrymme för flera innovativa arkitektoniska lösningar och nu planeras det för ett Eco Canopy med nya byggmaterial och nytänkande design. Här kombineras ett klimatanpassat kreativt byggande med ekosystemtjänster och spetstekniker för belysning, ventilation och hantering av områdets avfall och avloppsvatten.

Digitalisering är en viktig del av projektet, både vid design och konstruktion. En digital kommunikationsplattform för kvarteret möjliggör för de boende och verksamma i kvarteret att interagera både med byggnadens prestanda och med varandra i ett slags gemensamt kunskapsbyggande.

– Ebbepark ska vara en innovativ och framtidsorienterad stadsdel och vi erbjuder området som en testbädd för nya innovativa lösningar inom samhällsbyggnad, där förstudien till Eco Canopy är ett spännande exempel. Det ska bli intressant att se hur resultatet tas vidare och integreras i Ebbepark, säger Johan Kristiansson, vd på Sankt Kors.

Undersökningen skapade ett stort engagemang hos Linköpingsborna, som kom med många idéer och visioner.

– Vi tittar nu på hur vi kan skapa en miljö där det både finns utrymme för stadsliv och lugn. Någon form av ljudbarriär kommer att bli ett viktigt inslag. För att skapa mötesplatser kommer det förmodligen också finnas ytor för spel och lek för alla åldrar samt möjligheter att äta mat eller fika i gröna och doftande miljöer, säger Filippa Karlsson, arkitekt på White arkitekter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Akelius vd: Det är svårt att ge prognoser

Bolag Framtiden är mer osäker än vanligt och Akelius har intagit en försiktig inställning till nya investeringar för att upprätthålla ett stabilt finansiellt läge. Företagets vd Ralf Spann berättar för Fastighetssverige hur länge han tror den här osäkerheten håller i sig, hur transaktionsmarknaden ser ut och skillnaden mellan olika geografier.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY