Image

DTZ: Starkt investerarintresse för Sverige

Sverige Globalt sett minskar det totala kapitalet till fastighetsinvesteringar men Sverige skiljer sig åt; här råder ett starkt investerarintresse med kraftig ökning av eget kapital. Det visar en ny rapport från DTZ Research.
Publicerad den 27 Mars 2012
Agneta Jacobsson. Foto: Torbjörn Persson. Bild: Torbjörn Persson
Agneta Jacobsson. Foto: Torbjörn Persson. Patrik Kallenvret. Bild: DTZ. Bild: DTZ
Patrik Kallenvret. Bild: DTZ.

DTZ Research uppskattar i rapporten The Great Wall of Money att 298 miljarder dollar (2 015 miljarder kronor) av totalt nytt kapital finns tillgängligt att investera i fastigheter globalt under 2012. Detta är en minskning med nio procent jämfört med DTZ:s uppskattning för ett år sedan.

I Sverige har däremot det tillgängliga kapitalet förblivit i stort sett oförändrat mellan åren på cirka 6,6 miljarder dollar (45 miljarder kronor).

- Det är intressant att kapitalet som rests för Sverige inte har minskat i samma utsträckning som det har globalt sett. Vi upplever istället ett fortsatt intresse för svenska fastigheter, både från inhemska och utländska investerare, säger Patrik Kallenvret, vice vd för DTZ i Sverige.

En viktig förklaring till minskningen av tillgängligt kapital är försämrade möjligheter till belåning. Globalt sett har den genomsnittliga belåningsgraden sjunkit från 59 procent till 54 procent det senaste året. Endast i Asien & Stillahavsområdet har belåningsgraden förblivit oförändrad (54 procent). I Sverige har belåningsgraden sjunkit från 66 procent till 47 procent.

- Att finansiering är besvärligt framgår även av vår undersökning Property Investor Confidence Index. Där mäter vi hur investerarna upplever finansieringssituationen i Sverige och räknar fram ett index. Detta ligger idag på samma låga nivå som hösten 2008, när finanskrisen var ett faktum, säger Karin Witalis, Head of Research, DTZ i Sverige.

Det som har hållit uppe kapitalflödet till fastigheter är en stigande andel eget kapital. Globalt sett har det egna kapitalet ökat med tre procent det senaste året. I Emea har det ökat med 17% och i Amerika med 13 procent. Asien & Stillahavsområdet bryter mönstret – här har mängden eget kapital minskat med 19 procent. Sverige har upplevt en kraftig ökning av eget kapital det senaste året – med hela 58 procent.

- Det är spännande att Sverige skiljer sig åt så markant, både genom en väsentlig minskning av belåningsgraden men också genom en så kraftig ökning av eget kapital. Därigenom blir den totala mängden kapital till fastigheter oförändrad. Det ger stabilitet och tyder på att investerarna trots osäkra tider och försämrade finansieringsmöjligheter gärna söker sig till svenska fastigheter. Just nu ser vi också flera nya, kreativa finansieringslösningar och en tydlig anpassning hos marknaden till den nya situationen med begränsad traditionell bankfinansiering, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige