Image

DTZ:s ägare genomför bolagsdelning

Bolag Australiensiska UGL Limited, som köpte DTZ i december 2011, genomför en uppdelning och skapar två fristående bolag, noterade på börsen i Sydney. Ett bolag kommer ha fokus på globala fastighetstjänster (DTZ) och ett annat kommer ha fokus på teknik-, bygg- och underhållstjänster i Australien, Nya Zeeland och Asien (Engineering).
Publicerad den 14 Augusti 2013

Beslutet om uppdelningen är ett resultat av den företagsöversyn som UGL tillkännagav den 26 mars. Översynen omfattade en detaljerad utvärdering av kostnader och vinster med olika alternativ, även alternativet att behålla nuvarande koncernstruktur.

Slutsatsen blev att en strukturell separation av DTZ och Engineering ger en optimal bolagsstruktur för båda företagen. En uppdelning tillåter de båda företagen att verka på vitt skilda marknader, där de kan ha olika geografiskt fokus och olika strategiska inriktningar framöver. Styrelsen räknar med att en uppdelning kommer att ge bäst långsiktigt resultat för alla UGL:s intressenter.

UGL: s styrelse anser att en uppdelning av DTZ och Engineering kommer att maximera värdet långsiktigt för UGL:s aktieägare. Man menar att det finns många fördelar:
• Ökat fokus på DTZ:s och Engineerings respektive affärsstrategier, kärnkompetenser och tillväxtmöjligheter, samtidigt som uppdelningen ger större flexibilitet att fullfölja de individuella strategiska målen.
• Uppdelningen tillåter DTZ och Engineering ha skild kapitalstruktur och utdelningspolitik som är väl anpassade efter företagens operativa och finansiella krav.
• Bildandet av två företag ger större valmöjlighet till investerarna eftersom de två företagen har sitt eget branschfokus.
• Ökad tydlighet för investerare eftersom det blir enklare att enskilt utvärdera DTZ och Engineering.
• Trygghet för de anställda inom båda företagen eftersom de långsiktiga intressena och framtida möjligheterna säkerställs när DTZ och Engineering maximeras.

- Vi tror att en uppdelning kommer att öka aktieägarvärdet på kort och lång sikt och vara till nytta för våra kunder och våra anställda. Under det senaste årtiondet har UGL framgångsrikt utvecklat sina fastighetstjänster och sina tekniktjänster och blivit framstående verksamhetsområden som är ledande inom sina respektive marknader. När dessa nu går in i sin nästa tillväxtfas, börjar de operativa och strategiska prioriteringarna för varje verksamhet att gå isär. Även förvaltningen och de finansiella kraven börjar skilja sig åt. Därför tror vi att en uppdelning är nästa logiska steg som gör att varje verksamhetsområde kan göra sina egna strategiska prioriteringar och möjligheter för tillväxt, säger UGL:s styrelseordförande Trevor Rowe.

- När vi väl hade slagit upp dörrarna till det globala huvudkontoret för DTZ i USA, började UGL alltmer se fördelarna med att operationellt separera DTZ och Engineering. En uppdelning kommer att göra det möjligt att fokusera på de fundamentalt olika marknaderna, de geografiska olikheterna och de strategiska kraven för de två företagen och vi tror att en fullständig separation kommer att leda till ytterligare fördelar, säger UGL:s vd och koncernchef Richard Leupen.

DTZ är ett ledande globalt tjänsteföretag inom fastighetstjänster med verksamhet i 52 länder, 45 000 anställda världen över och en omsättning på över två miljarder dollar. DTZ har en stark bas med återkommande intäkter och efter en delning av bolag förväntas DTZ noteras på S&P/ASX200.

Engineering är marknadsledande inom teknik, konstruktion och underhåll i Australien, Nya Zeeland och Asien. Engineering har en diversifierad slutmarknadsexponering inom järnvägs-, resurs- och infrastrukturprojekt samtidigt som verksamheten har en ledande kapacitet inom drift och underhåll som generar en väsentlig och återkommande intäktsbas. Affärsenheten Engineering sysselsätter 8 000 personer och har årlig omsättning på över 2,3 miljarder dollar. Efter en delning av bolag förväntas Engineering noteras på S&P/ASX200.

UGL kommer att gå vidare så snabbt som möjligt för att förbereda DTZ och Engineering på att fungera självständigt. Det blir nödvändigt att upprätta självständiga företagsorganisationer och finansiella strukturer för båda företagen, inklusive separata styrelser och ledningsgrupper och separata strukturer för kapitalhantering och utdelningspolicy. Vidare kommer den globala integrationen av DTZ och utvecklingen av DTZ:s globala huvudkontor i USA slutföras före bolagsdelningen.

Huvudsakligen kommer UGL fokusera på att aktivt minska skuldsättningsgraden under de närmaste 12 till 18 månaderna, för att säkerställa att DTZ och Engineering efter separationen kommer ha hållbara kapitalstrukturer som hjälper båda företagen att nå sina strategiska mål och att kunna gå vidare med de tillväxtmöjligheter som uppkommer.

- Även om vi kommer att gå vidare så snabbt som möjligt för att förbereda företagen för en delning, kommer vi under förberedelsefasen att fortsätta fokusera på att genomföra tillväxtstrategierna för respektive företag. Det är ”business as usual” för både DTZ och Engineering, och vi kommer att arbeta för att det inte uppstår störningar för kunder, anställda, leverantörer eller andra intressenter, säger Richard Leupen.

Även om tidpunkten för en delning kommer att anpassas efter den tidsåtgång som krävs för att förbereda DTZ och Engineering att fungera självständigt samt efter rådande marknadsförhållanden, syftar UGL att slutföra en uppdelning under budgetåret 2015. Detta förutsatt att bolagsdelningen får lagstadgade godkännanden och godkännande från aktieägare.

- För att säkerställa kontinuitet och stabilitet i ledningsgruppen inför delningen har styrelsen och vd/koncernchefen samtyckt till en förlängning av Richard Leupens avtal för den tid som krävs för att genomföra en delning. Med förbehåll för slutförandet av relevant dokumentation, kommer detaljerna att offentliggöras så snart som möjligt, säger Trevor Rowe.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige