Image

DTZ: Ökat intresse för Göteborg och Malmö

Transaktioner Aktiviteten på den kommersiella fastighetsmarknaden i Sverige är fortsatt hög. Den totala transaktionsvolymen uppgick till 21,8 miljarder kronor för första kvartalet 2015 enligt DTZ:s Researchrapport Investment Market Update Sweden Q1 2015. Intresset för Göteborg och Malmö har ökat avsevärt.
Publicerad den 29 April 2015
Agneta Jacobsson. Bild: Torbjörn Persson
Agneta Jacobsson.

Den totala transaktionsvolymen är något lägre än Q1 2014 men i nivå med den genomsnittliga Q1-volymen de senaste 5 åren.

Även om Stockholmsmarknaden fortsatt ses som den mest intressanta så har intresset för både Göteborgs- och Malmöregionerna ökat anmärkningsvärt. Under det första kvartalet attraherade Västra Götalandsregionen (inklusive Göteborg) närmare 20 procent av det investerade kapitalet och Skåne (inklusive Malmö) stod för cirka 21 procent. Det är betydligt mer än tidigare. I genomsnitt av transaktionsvolymen de senaste fem åren har dessa marknader stått för cirka nio procent vardera.

Retail har varit den mest populära sektorn. Den stod för 33 procent av den totala transaktionsvolymen under Q1 2015. Det är bland annat försäljningarna av Skärholmens centrum och Nova Lund som förklarar retailsektorns stora andel. Bostäder och kontor representerar 22 respektive 17 procent av den totala transaktionsvolymen under första kvartalet.

Den starka efterfrågan från investerare har även pressat ned avkastningsnivåerna i samtliga tre stora marknader under kvartalet. Detta gäller både prime- och sekundärfastigheter.

- Likviditeten på fastighetsmarknaden är mycket god och det finns ett brett intresse för investeringar. Man kan konstatera att det gäller både geografiskt läge och olika fastighetstyper. Förutom de vanliga fastighetstyperna ser vi ett ökande intresse för samhällsfastigheter och hotell, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige