Image
Visionsbild av Domstolsverkets blivande nybyggnad i Jönköping, med Castellum som fastighetsägare. Perspektiv från nordost.
Visionsbild av Domstolsverkets blivande nybyggnad i Jönköping, med Castellum som fastighetsägare. Perspektiv från nordost. Bild: Fojab

Domstolsverket väljer Castellum för ny byggnad i Jönköping

Uthyrning För andra gången på kort tid får Castellum förtroendet att skapa moderna och ändamålsenliga lokaler åt Domstolsverket, denna gång i Jönköping. Det står klart efter att regeringen gett Domstolsverket klartecken att teckna hyresavtal med Castellum, som bedömer att investeringsvolymen kommer att uppgå till cirka 325 miljoner kronor. – Det känns som ett hedersuppdrag att återigen få arbeta med den svenska rättvisan som uppdragsgivare, säger Henrik Saxborn, vd på Castellum.
Publicerad den 29 Juni 2020
Annons
Image

Beskedet från regeringen kommer samtidigt som bygget av Domstolsverkets nya lokaler i Malmö har inletts. Med 25 000 kvadratmeter blir det en av norra Europas största arbetsplatser för jurister och är ett av Castellums största byggprojekt genom tiderna.

Det nya uppdraget i Jönköping omfattar cirka 9 200 kvadratmeter och ska inrymma Göta hovrätt och Kammarrätten i Jönköping med tio förhandlingssalar och cirka 180 arbetsplatser. Byggnaden är ritad av Fojab och uppförs på Slottskajen vid Munksjön i centrala Jönköping.

Nuvarande domstolslokaler motsvarar inte dagens krav på tillgänglighet, förhandlingssalar och säkerhet. Den nya byggnaden kommer att erbjuda väl anpassade och moderna lokaler för hovrätten och kammarrätten. Samlokaliseringen av de bägge domstolarna ger goda möjligheter till samverkan och effektivisering inom samma byggnad. De nya lokalerna ger även ökad tillgänglighet för både personal och besökare. En viktig aspekt i projektet är säkerhet – från entréns säkerhetskontroll med röntgensystem till flera säkerhetsklassade förhandlingssalar.

I linje med Castellums starka fokus på hållbarhet kommer den nya domstolsbyggnaden i Jönköping att designas och byggas för att matcha certifieringen Miljöbyggnad Guld, den högsta nivån inom Sweden Green Building Council.

Fakta
• Hyresgäst: Domstolsverket
• Yta: ca 9 200 kvadratmeter LOA (100% Domstolsverket)
• Preliminär investeringssumma: ca 325 mkr
• Hyrestid: 15 år
• Årligt hyresvärde: ca 23 mkr/år
• Byggstart: hösten 2020
• Inflyttning: hösten 2022

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Kungsleden och Castellum utgör en bra match"

Bolag Kungsledens styrelseordförande Charlotte Axelsson berättar för Fastighetssverige varför man väljer att acceptera Castellums bud på bolaget.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY