Image

Dom kan leda till miljardskattesmällar

Juridik Högsta Förvaltningsdomstolen fastställde i går att skatteflyktslagen är tillämplig i det så kallade Cypernärendet, som har stora likheter med den så kallade Hollandslösningen. Beskedet kan leda till stora skattesmällar för svenska fastighetsbolag som har använt liknande lösningar, bland andra Fabege.
Publicerad den 31 Maj 2012

Högsta Förvaltningsdomstolens dom i Cypernmålet innebär att transaktionen ska belastas med skatt.

Konstruktionen i Cypernmålet är snarlik Hollandslösningen, som använts av bland andra Fabege.

Men det finns också en del olikheter, och gårdagens dom föranleder inte någon reservering från Fabeges sida.

- Det finns olika skillnader i strukturen, hur affärerna är gjorda. Det är många frågor som skiljer och där våra rådgivare gör bedömningen att våra ärenden ligger bättre till än Cypernärendet, säger Åsa Bergström, ekonomi- och finanschef på Fabege till Nyhetsbyrån Direkt.

Fabege har upptaxerats med nästan 8,4 miljarder kronor. De sammanlagda skattekraven uppgår till nästan 2,7 miljarder kronor inklusive skattetillägg och upplupen ränta.
Fabegeaktien föll med 3,3 procent på börsen i går.

Ett flertal svenska fastighetsbolag berörs av Cypern- och Hollandsmålen, bland andra Kungsleden, vars aktie föll med 2,2 procent i går.

- Jag har precis fått reda på det här. Jag har inte läst domen, det är ju inte vårt fall. Nu får vi läsa domen och sedan återkomma, sade Kungsledens vd Thomas Erséus till Direkt i går.


BAKGRUND, GÅRDAGENS DOM/CYPERN-MÅLET: Fastighetsbolaget Salénhuset skulle sälja en fastighet i Stockholm till en extern köpare. Dessförinnan placerades fastigheten i ett handelsbolag, vilket i sin tur skulle förvärvas av den externe köparen. Det aktuella handelsbolaget ägdes till 0,1 procent av Salénhuset. Återstoden av handelsbolaget ägdes av ett cypriotiskt aktiebolag, Candice Investment Ltd, som i sin tur ägdes till 100 procent av Salénhuset. Fastigheten skulle i ett första steg överlåtas till handelsbolaget till underpris (skattemässigt värde), varefter i ett andra steg handelsbolaget skulle säljas till den externe köparen till marknadspris.

SÅ SKRIVER FÖRVALTNINGSDOMSTOLEN I DOMEN
# Det står enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening klart att det beskrivna förfarandet uppfyller de tre första kriterierna i 2 § skatteflyktslagen, nämligen att rättshandlingen medför en väsentlig skatteförmån för Salénhuset, att Salénhuset medverkat härtill och att skatteförmånen kan antas ha utgjort det övervägande skälet för förfarandet.

# När det gäller det fjärde kriteriet, att en taxering på grund av förfarandet skulle strida mot lagstiftningens syfte, gör Högsta förvaltningsdomstolen följande överväganden.

¤ En överlåtelse av en tillgång i näringsverksamhet till ett pris som understiger tillgångens marknadsvärde ska som huvudregel föranleda uttagsbeskattning. Reglerna om underprisöverlåtelser utgör ett undantag från denna huvudregel och har till syfte att underlätta omstruktureringar i näringslivet, vilka bör kunna ske utan några omedelbara skattekonsekvenser. ¤ Någon definitiv skattelättnad är dock inte avsedd.

¤ Möjligheterna till underprisöverlåtelser av tillgångar till och från handelsbolag enligt 23 kap. IL har numera helt slopats. I förarbetena till lagstiftningen anför regeringen att det är uppenbart att regelverket om underprisöverlåtelser såvitt avser handelsbolag inte uppfyller det grundläggande kravet på att en underprisöverlåtelse inte direkt eller indirekt ska medföra några otillbörliga skatteförmåner. Systemet kan i stället användas systematiskt och återkommande för att åstadkomma oavsedda skatteeffekter (prop. 2008/09:37 s. 27). Enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening måste det dock redan före lagändringarna ha stått klart att reglerna inte varit avsedda att kunna utnyttjas för konstlade förfaranden som uppenbart saknar samband med organisationen av en (DOM 7 Mål nr 4799-10) näringsverksamhet och endast kommer till stånd för att undvika den beskattning som annars skulle ske vid avyttring av en tillgång i näringsverksamheten. Det förfarande som är aktuellt i målet är av denna karaktär. En taxering på grund av förfarandet får därför anses strida mot syftet med bestämmelserna om underprisöverlåtelser.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige