DNB säljer Kista Galleria

Bild: Catella


Publicerad den 19 December 2012

Skicka till e-post

Transaktioner Citycon köper, tillsammans med kanadensiska Canada Pension Plan Investment Board, Kista Galleria för 4,6 miljarder kronor (526 miljoner euro).

Annons Image

Kista Galleria. Bild: Catella. Bild: Catella
Kista Galleria. Bild: Catella. Bild: Catella
Kista Galleria. Bild: Therese Aronsson. Bild: Therese Aronsson
Kista Galleria. Bild: Therese Aronsson.

Köpcentrumet kommer att ägas som ett joint-venture mellan Citycon och CPPIB som vardera kommer att äga 50 procent.

Säljare är DNB Livforsikring, en del av DNB Group. DNB har ägt gallerian sedan 2005, sedan hösten 2010 som ensam ägare, då man köpte ut partnern Länsförsäkringar Liv.

– Det här är ett strategiskt förvärv som ger oss en unik möjlighet att stärka positionen på den svenska marknaden. Sverige präglas av en snabb urbanisering. I dagsläget utgörs upptagningsområdet för Kista Galleria av cirka 345 000 personer och det förväntas öka avsevärt under de kommande åren. Dessutom väntas Stockholm växa med en halv miljon invånare de närmaste 15 åren, säger Citycons koncernchef Marcel Kokkeel.

Köpcentrumet har årligen cirka 18 miljoner besökare och 2,4 miljarder kronor i försäljning. Detta gör Kista Galleria till det mest välbesökta köpcentrumet i Stockholmsområdet och det tredje största mätt i försäljning.

– Kista Galleria är ett mycket bra köpcentrum med stor utvecklingspotential. Det som framför allt gör köpcentrumet till en vinnare är det unika läget som dagligen ger 50 000 besökare. Kista Galleria ligger mitt i ett av Stockholms allra snabbast växande områden. Tusentals nya bostäder kommer att byggas här inom de närmaste åren och vi ser en stadig tillväxt av nya kontorslokaler, tillägger Marcel Kokkeel.

Fastigheten har en total uthyrningsbar yta på 90 000 kvadratmeter som innefattar 185 affärer och restauranger, biografer och bowlingbana, samt även studentbostäder, vårdcentral och andra kommunala verksamheter.

Det finns 2 500 parkeringsplatser i anslutning till köpcentrumet och närhet till E18, E4 och Kymlingelänken som för tillfället byggs ut och förnyas.

Det bor drygt 125 000 personer och över 70 000 personer jobbar i det primära upptagningsområdet, vilket gör området till ett av Stockholms största affärscentrum utanför city.

– Kista Galleria är ett av de mest attraktiva köpcentrumen i Sverige. Genom att sälja nu får vi en bra avkastning på det kapital vi investerat under åren. Vi är glada över att sälja till Citycon och CPPIB som är mycket väl rustade för att utveckla området vidare, säger Gro Boge, chef på DNB Reim, fastighetsförvaltarbolaget inom DNB Group.

– Förvärvet finansieras till hälften med ett externt säkerställt lån tillsammans med CPPIB, med en löptid på fem år, utgivet av SEB (samordnande), Swedbank och Aareal Bank. Den andra hälften av Citycons del finanseras kontant och genom befintliga kreditfaciliteter. Citycon ser dessutom över möjligheten att återfinansiera upp till 50 procent av företagets investeringar, delvis genom en nyemission, för att stärka sin balansräkning. Detaljerna för nyemissionen är fortfarande i planeringsstadiet och beslutet måste godkännas av aktieägarna på bolagsstämman, säger Citycons finanschef och vice vd Eero Sihvonen.

Transaktionen förväntas vara klar i januari 2013.

Leimdörfer har varit ensam finansiell rådgivare åt Citycon och CPP i transaktionen. Även Jones Lang Lasalle har varit rådgivare i affären. Roschier var juridisk rådgivare till Citycon och CPPIB vid transaktionen.

Catella och Mannheimer Swartling var rådgivare åt säljaren DNB.

- Affären visar på ett ökande internationellt, institutionellt intresse för Sverige, säger Thomas Persson på Catella.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


Relaterade artiklar

ÄmnenRoschier på Branschguiden

Roschier regularly advises institutional investors, real estate funds, developers and corporations in complex and challenging real estate transactions as well as other real estate law matters. We have long-standing experience specializing in large and complex transactions where we also often assist our clients with strategic advice on the structuring of deals, joint ventures and project management arrangements both from a corporate, real estate and financing perspective. Our client teams consist not only of lawyers from the real estate practice but include also lawyers in the Banking & Debt Capital Markets, Corporate Advisory and other practices to ensure that transactions are carried out in the most efficient way for our clients. Roschier's Real Estate and Environment practice has over the last...

Läs mer om Roschier på Branschguiden


Skicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Mer från Fastighetssverige

De höjde sin räntetäckningsgrad mest

Ekonomi/Finansiering Fastighetssverige har kartlagt de börsnoterade fastighetsbolagens räntetäckningsgrad för det tredje kvartalet av 2018.


Profilbygget som ska lyfta Hagsätra

Bygg/Arkitektur Sveafastigheter vill bygga bostäder, bio, café och kontor med coworking i Hagsätra centrum. I veckan väntas man få en markanvisning från exploateringsnämnden.


Lokalmarknadsdagen
Den 17 januari kickstartas fastighetsåret 2019 tillsammans med branschkollegorna på klassiska Lokalmarknadsdagen!

Kickstarta fastighetsåret 2019 med branschkollegorna

Lokalmarknadsdagen Vår Den 17 januari är det dags för Lokalmarknadsdagen på Elite Park Avenue Hotel. Ett utmärkt tillfälle att sparka igång fastighetsåret 2019 tillsammans med branschkollegorna efter jul- och nyårshelgerna.


"Så höjer vi statusen på hyresrätten"

Karriär För Fastighetssverige berättar Anders Woodall, ny förvaltningschef för Lansa fastigheter varför han lockades av det unga fastighetsbolaget som är på jakt efter långsiktiga investeringar och hur man kan höja statusen på hyresrätten.


AMF Fastigheter hyr ut 8 000 kvadratmeter i Stockholmsverken

Uthyrning Paradox Interactive blir nästa hyresgäst att teckna avtal i Stockholmsverken. De flyttar in på cirka 8 000 kvadratmeter i korsningen mellan Rosenlundsgatan och Magnus Ladulåsgatan.


Klövern fullföljer Agorabudet

Bolag Klövern har nu 99,3 procent av aktierna och 99,7 procent av rösterna i Agora.


Lidl öppnar i Kista Galleria

Uthyrning Lidl öppnar en 1 400 kvadratmeter stor butik i Kista Galleria under 2019.


Nu är Stordalens namntävling avslutad

Bolag Nej, det blev inte Lennart Tower – Husvärdens och Choices nya hotell i Mölndal har nu fått ett namn.


Mobilnycklar i Aura i Malmö

Bygg/Arkitektur Skanska Öresund och Parakey inleder ett samarbete för att digitalisera och förenkla nyckelhanteringen för hyresgästerna i kontorshuset Aura i Malmö – istället för nycklar, passerkort och taggar används digitala nycklar i mobilen.


Blooc rekryterar från Aros Bostad

Bolag Blooc expanderar och rekryterar ännu en arkitekt till sitt team på huvudkontoret i Stockholm.


Besqab bygger vårdboende i Uppsala

Bygg/Arkitektur Besqab kommer att uppföra ett vårdboende i den nya stadsdelen Ultuna Trädgårdsstad i Uppsala. Ersta diakoni blir hyresgäst och vårdgivare. Byggstart planeras till vintern 2019.


Tofta skjutfält.

Peab bygger ut Tofta skjutfält

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga ett stridsfordonsgarage, en multifunktionsbyggnad samt gym- och motionshall på Tofta övnings- och skjutfält på Gotland.


De har pumpat in mest i det egna beståndet

Lista Fastighetssverige har sammanställt vilka bolag som investerat mest i sitt befintliga fastighetsbestånd och kan konstatera att listans etta har pumpat in mer än två miljarder mer än tvåan.


Därför föll Fabege för satellitlösningen

Bolag För Fastighetssverige lägger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege, ut texten om bolagets satsning på satellitkontor.


Vasakronans vd: "Tror på stigande hyror"

Bolag För Fastighetssverige berättar Vasakronans vd Fredrik Wirdenius om hur man går vidare efter ett starkt tredje kvartal.


Så ska Heba få upp tempot

Bolag Framåt är det fokus på ombyggnad och etablering i ett större geografiskt område för Heba. För Fastighetssverige berättar bolagets vd mer om planerna.


90 miljoner till nya Slussen

Sverige En viktig förutsättning för ombyggnaden av Slussen i Stockholm har varit att hitta finansieringslösningar för Mälarens avbördning. Nu har man fattat ett beslut kring detta i kommunfullmäktige.


Åtta nya till Novi Real Estate

Bolag Novi växer med åtta medarbetare. Bolaget stärker upp både på huvudkontorets reception, förvaltning och ekonomi i Stockholm samt på projektsidan i Göteborg.


Oscar Properties breddar verksamheten

Bolag Oscar Properties Holding breddar verksamheten. Byggföretaget Allegro ska börja genomföra projekt för beställare utanför Oscar Properties och i Uppsala har bostadsprojekt omvandlats till kontorsprojekt för att bättre passa den lokala marknaden.


Skanska utvecklar och säljer hotell till LKAB för en halv miljard

Bygg/Arkitektur Skanska utvecklar och bygger ett nytt hotell i centrala Kiruna med Scandic Hotels som operatör. Hotellet säljs för 500 miljoner kronor till LKAB som tillträder i samband med färdigställande, hösten 2021.