Image
Diös, med Rolf Larsson som CFO och Johanna Olofsson som hållbarhetschef, etablerar det första finansieringsramverket enligt EU-taxonomin och European Green Bond
Diös, med Rolf Larsson som CFO och Johanna Olofsson som hållbarhetschef, etablerar det första finansieringsramverket enligt EU-taxonomin och European Green Bond Bild: Diös

Diös etablerar första finansieringsramverket enligt EU-taxonomin

Ekonomi/Finansiering Som första bolag i världen uppdaterar Diös sitt gröna finanseringsramverk till att vara i enlighet med nuvarande EU-taxonomin och den av EU-kommissionen föreslagna European Green Bond Standard. Finansiering av fastighetstillgångar och initiativ som kvalificerar för kraven i ramverket kommer ske genom obligationer, certifikat och gröna banklån.
Publicerad den 9 November 2021

– Vi har under en lång period arbetat och skaffat oss kunskap kring regelverken, och det föll sig naturligt att uppdatera vårt gröna finansieringsramverk i linje med de nya kraven. Att vi är först ut är givetvis en fjäder i hatten men finansieringsramverket handlar mer om vårt eget arbete om att ligga i framkant av utvecklingen samt vårt ansvar att bedriva en långsiktigt hållbar affärsverksamhet, säger Johanna Olofsson, hållbarhetschef.

Erbjudandet är anpassat efter de föreslagna kraven och möjliggör emissioner av European Green Bonds, European Green Commercial Papers och European Green Loans när en extern granskning av en ackrediterad granskare finns tillgängligt, såsom European Green Bond Standard kräver. Diös yttersta ambition är att obligationer under detta ramverk utgivna innan en sådan extern granskning är möjlig omklassificeras retroaktivt.

Kriterierna för vilka tillgångar och initiativ som kan finansieras inom ramverket följer EU-taxonomin inom områdena ’Construction and Real Estate activities’, ’Energy’ och ’Transport’ samt målen för ’Climate Mitigation’ och ’Climate Adaptation’. Utöver dessa kriterier har ytterligare, men frivilliga, krav som går längre än vad EU-taxonomin kräver adderats i ramverket gällande miljöcertifiering, energi-prestanda i förhållande till gällande BBR-krav för nyproduktions samt energiprestanda för befintliga byggnader.

– Vi anser att klimatförändringarna är den viktigaste utmaningen som samhället står inför idag och den mest angelägna av FN:s globala mål för hållbar utveckling. Klimatkrisen handlar inte bara om förändrade väderförhållanden, den handlar också om ekonomiska kriser kopplade till torra områden, livsmedelsproduktion, stigande havsvattennivåer, flyktingar etcetera och den kommer att påverka och involvera ekonomiska och sociala aspekter lokalt i våra städer, nationellt såväl som globalt. Det är av yttersta vikt av Diös aktiviteter bidrar till en mer hållbar framtid, säger Rolf Larsson, CFO.

Det gröna finansieringsramverket har granskats av det oberoende analysinstitutet Cicero Shades of Green och erhållit "Medium Green" som helhetsbetyg. Granskningen av styrning och rapportering har erhållit högsta betyget "Excellent".

Diös har uppdragit Handelsbanken att utvärdera förutsättningarna att emittera ett grönt icke säkerställt obligationslån under det nya gröna finansieringsramverket. Med förbehåll för rådande marknadsförhållanden kan en kapitalmarknadstransaktion komma att följa.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige