Image
Johan Glans, Mia Skäringer och Charlotte Kalla toppar listan över drömgrannar.
Johan Glans, Mia Skäringer och Charlotte Kalla toppar listan över drömgrannar. Bild: Robert Eldrim/Emma Svensson/Nils Jacobsson

Det här är svenskarnas drömgrannar

Sverige Grannar är ett hett diskuterat ämne bland oss alla. En del stör sig på dem medan andra bara har goda ord om sina intillboende. Men vilka kändisar vill vi helst bo bredvid? När vi får tycka till är det ingen mindre än den gladlynta skåningen Johan Glans som toppar drömgrannelistan. Efter Parlamentet-komikern är det den välrenommerade och ärliga skådespelaren Mia Skäringer som vi helst vill bo dörr i dörr med. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Bobarometern.
Publicerad den 14 Augusti 2019
Drömgrannar. Bild: Svenska Fastighetsförmedling
Drömgrannar. Vem skulle du inte vilja ha som granne? Bild: Svensk Fastighetsförmedling
Vem skulle du inte vilja ha som granne?

Den nya undersökningen Bobarometern som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling visar vad svenskarna har för tankar kring grannskap. De allra viktigaste egenskaperna en granne bör ha är att den visar hänsyn, är hjälpsam och sköter sig själv – något de tror Johan Glans skulle klara med bravur. Han är nämligen den kändis som vi helst vill bo granne med. Tvåa på listan, och mest populär bland kvinnor, är istället Mia Skäringer. Längst ner på listan hittas däremot sociala medie-profilerna Isabella Löwengrip tillsammans med poddaren Alex Schulman. De egenskaper som vi ser som minst smickrande hos grannar är kontrollerande, tystlåten och festglad och faller föga förvånande inte oss i smaken. Sammanlagt är det bara elva procent som föredrar någon av de karaktärsdragen.
– Oavsett hur man väljer att bo är sannolikheten stor att du har grannar, något som är bra. Att lära känna sina grannar kan öka trivseln i bostadsområdet, men gör också att bostadsägare tillsammans kan hålla ett extra vakande öga i området och även hjälpa varandra med olika bestyr i vardagen. Om du letar efter en ny bostad kan det också vara en bra idé att prata med några grannar kring deras intryck av området. Via vår tjänst "Granne med koll" kan en granne närvara på visningen, vilket ger ett mer personligt perspektiv på området, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Undersökningen visar också att ett gammalt ex är den person man allra minst vill bo granne med, det svarar 36 procent. Nästan lika många, 32 procent, svarar istället chefen. Andra mindre populära grannar är föräldrar, svärföräldrar eller en kollega. Vänner tycks inte heller var helt önskvärt. Överraskande nog svarar åtta procent att de inte vill ha sin vän som granne.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Svensk Fastighetsförmedling på Branschguiden

Svensk Fastighetsförmedling har koll på kommersiella fastighetstransaktioner

Som en del av Sveriges största oberoende mäklarkedja ger vi våra kunder alla de fördelar som ett rikstäckande företag har i form av support och tillgänglighet. Vi har gedigen erfarenhet av kommersiella fastigheter och våra medarbetare är specialiserade inom sina respektive områden.

Funderar du på att köpa eller kommersiella fastigheter?

Om du har planer på att köpa eller sälja kommersiella fastigheter kan vi hjälpa dig med värderingen och vi diskuterar gärna en eventuell försäljning uta...

Läs mer om Svensk Fastighetsförmedling på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige