Image

Det hade Weiss gjort som bostadsminister

Fastighetsmarknadsdagen Västerås Många i bygg- och fastighetsbranschen ser Veidekkes Lennart Weiss som landets mest lämpliga bostadsminister just nu. På Fastighetsmarknadsdagen i Västerås svarade han på frågan om vad han hade gjort som första åtgärd som bostadsminister.
Publicerad den 18 Maj 2016
Lennart Weiss. Bild: Nicklas Tollesson
Lennart Weiss.

Först gjorde Lennart Weiss – som har en socialdemokratisk bakgrund – klart för moderatorn Alexandra Pascalidou att han hade svarat nej om han hade fått frågan.

Men, hypotetiskt:
- Jag hade börjat med att skrota investeringsbidraget, det fyller ingen funktion. Istället hade jag lagt de pengarna på bostadsbidrag, som verkligen fyller en funktion.

- Sedan hade jag applicerat stora delar av det norska systemet på den svenska marknaden.

Lennart Weiss berättade att han och den förra bostadsministern Stefan Attefall i nästa vecka mer utförligt kommer att presentera en ny rapport med fyra övergripande åtgärder som kan lösa bostadskrisen. De fyra punkterna är inspirerade av den norska modellen:
# Subventionerat bosparande, etablera ett BFU – Bosparande För Ungdom.
# Startlån.
# Landsbygdslån.
# Nytt bostadsbidrag, som fungerar som ett omställningsstöd.

Weiss hade också ändrat skattesystemet.
- Det säger sig självt att man inte kan ha ett skattesystem som motarbetar folks vilja att flytta.

I samband med Lennart Weiss föredrag svarade seminariebesökarna på en mentometerfråga om den förre bostadsministern Mehmet Kaplans insats som bostadsminister. Drygt 95 procent tyckte att Kaplans insats var dålig. En person i lokalen tyckte att Kaplan gjorde en bra insats.

Weiss kommentar:
- Det måste ha varit ett feltryck.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Mer från Fastighetssverige