Image
Förskolan Hoppet ska byggas i Backa.
Förskolan Hoppet ska byggas i Backa. Bild: Liljewall Arkitekter

Derome får bygga Sveriges första fossilfria förskola

Bygg/Arkitektur Göteborgs stads förskola Hoppet på Backa kyrkogata ska bli Sveriges första fossilfria förskola. Lokalförvaltningen har utsett trähustillverkaren Derome till totalentreprenör för projektet.
Publicerad den 3 Juni 2019

Upphandlingen av totalentreprenör har varit lite annorlunda än vanliga förskoleprojekt, berättar byggprojektledare Anders Hall på lokalförvaltningen:

– Vi har gjort en upphandling med stort fokus på projektets miljömål där de intresserade har utvärderats och poängbedömts. Urvalet har först skett skriftligt och slutkandidaterna har intervjuats. Det har varit en spännande resa.

Hoppet är ett innovationsprojekt och projektet kommer att gå i bräschen för omställningen mot ett hållbart samhällsbyggande.

– Det här är framtidens byggande, säger Anders Carlsson, teknisk chef på Derome. Här bygger vi för kommande generationer och genom Hoppet har vi möjlighet att påverka en hel bransch.

Även om Derome är utsedd till totalentreprenör kommer samarbete att vara en stor nyckel för att genomföra Hoppet.

– Med detta pilotprojekt inom fossilfritt byggande vill vi visa branschen att vi genom att samverka i alla led, kan ta ett stort steg mot en klimatneutral sektor, säger Anders Hall, projektledare på Lokalförvaltningen. Vår första upphandling med stor vikt på miljömål är avklarad och nu fortsätter vårt gemensamma arbete med alla i projektet, hela vägen från produktleverantörer och hantverkare till de vi bygger för; förskolebarn och personal.

Hoppet ska stå färdigt 2021, samma år som Göteborg fyller 400 år.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige