Image

De skapar nya kvarteren i Trelleborg

Bygg/Arkitektur Arkitema Architects har tillsammans med Gehl Architects och Okidoki Arkitekter valts ut av Trelleborgs kommun att skapa framtidens Övre och Stadsparkskvarteren.
Publicerad den 11 Januari 2017
Arkitema, Okidoki och Gehl bygger nya kvarter i Trelleborg. Bild: Arkitema Architects
Arkitema, Okidoki och Gehl bygger nya kvarter i Trelleborg.

I Trelleborg ska en omfattande ändring av stadens utformning ske där det gamla busstorget ska förvandlas till en ny stadsdel med utrymme för gemenskap i Stadsparkskvarteren. Det är Arkitema tillsammans med Gehl Architects och Okidoki Arkitekter som har fått uppdraget.

– Alla tre har lämnat in inspirerande, tydliga och förtroendeingivande anbud, säger Fredrik Magnusson, planarkitekt vid Trelleborgs kommun.

Arkitemas ambition är att etablera en varierad bebyggelse i området med en kombination av det bästa från förortens trädgårdar och stadens kvarterstruktur.

– Vi är stolta och ser fram mot att ta oss an stadsplaneringsuppdraget som har tre fokusområden: ljudmiljö, energi och genus. Vi vill presentera förslag på ett stadsrum som är socialt och ekologiskt hållbart, säger Hans Willehader, associerad partner vid Arkitema Architects i Malmö.

Den smarta staden är ett tema i Arkitemas projektidé som ska göra det lättare för såväl den enskilda invånaren som hela stadsdelen att agera hållbart. Bland annat skapar den smarta staden större trygghet genom att styra trafiken så barnen kan färdas säkert till skolan.

Uppdraget sker i samarbete med Lendager Arkitekter, Köpenhamn som är specialister på bland annat energi och återbruk i stadsplaneringen.

Arkitemas projektidé är inspirerad av projekten Nya Hovås i Göteborg och den prisbelönta utvecklingsplanen Nærheden i Danmark.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige