Image
Nordens största solcellsanläggning på ett tak ska uppföras i Norrköping.
Nordens största solcellsanläggning på ett tak ska uppföras i Norrköping. Bild: Swede Energy

De ska bygga Nordens största solcellstak

Energi/miljö Nu har Soltech Energys dotterbolag, Swede Energy, ingått avtal för det som blir Nordens största takplacerade solcellsanläggning, både sett till area och effekt. Anläggningen ska uppföras på InfraHubs logistikfastighet i Norrköping. Totalt kommer den nya installationen att mäta 65 000 kvadratmeter och med en effekt på hela 6,5 MWp blir den störst i både Sverige och Norden.
Publicerad den 4 September 2021

Swede Energy uppförde 2020 Nordens då största solcellsanläggning på ett tak åt Castellum i Göteborg på 3,7MWp. Anläggningen vann i år Svensk Solenergis pris "Årets anläggning". Den nu planerade installationen, som blir ungefär dubbelt så stor, ska uppföras på en logistikfastighet i Norrköping som byggs av Infrahubs, vilka ägs till hälften av Catella. Färdigställd under 2022 blir anläggningen Nordens största på ett tak, både sett till area och installerad effekt. Anläggningens yta kommer motsvara drygt 12 fullstora fotbollsplaner.

Tidigare i år fick Swede Energy en order från Infrahubs på att bygga en solcellsanläggning på en av bolagets fastigheter i Örebro där Matsmart är hyresgäst.
– Att få uppföra ytterligare en anläggning med Infrahubs är mycket hedersamt för Swede Energy och att dessutom få bygga det som blir Nordens största takplacerade solcellsanläggning är givetvis ett styrkebesked. Anläggningar som denna gör skillnad på riktigt i den gröna omställningen och vi är glada över att återigen öka andelen solenergi i Sverige tillsammans med InfraHubs, säger Christoffer Caesar, vd på Swede Energy.

– Vi är stolta över att vi nu landat vårt största solcellsprojekt. Gröna energilösningar spelar en nyckelroll i vår ambition att utveckla smarta och hållbara logistikfastigheter som främjar både våra hyresgäster och miljön. Att det dessutom blir Nordens största är extra roligt och vi ser fram emot göra detta tillsammans med Swede Energy, säger Andreas Ekberg, operativ chef på Infrahubs.

- Susanna Sundström
susanna@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige