Image

De bygger Södra Ladugårdsängen i Örebro

Bygg/Arkitektur Nu är fem av de elva första byggaktörerna som får sätta spaden i marken klara.
Publicerad den 25 April 2016
Fem aktörer, som ska bygga Södra Ladugårdsängen i Örebro, är nu klara. Bild: Örebro kommun
Fem aktörer, som ska bygga Södra Ladugårdsängen i Örebro, är nu klara.

De fem aktörer blev klara efter en snabb markanvisningsprocess där kommunen, byggaktörer och arkitekter samarbetar runt förstudie och planering.

Bara två kilometer från centrala Örebro ska 230 000 kvadratmeter förvandlas till omkring 3 000 nya hem, där de boende får närhet till både citys utbud och natur.

De fem byggaktörerna, som Örebro kommun nu skriver reservationsavtal med är:
• BJC, med arkitektbyrå White
• HSB, med arkitektbyrå Hållén arkitekter
• Jeff, med arkitektbyrå Reflex
• Järngrinden, med arkitektbyrå Semrén + Månsson
• Botrygg, med arkitektbyrå Sweco


– Vi har en väldigt snabb process när det gäller markanvisning, berättar Martin Willén, mark- och exploateringschef på Örebro kommun och fortsätter.

– Den här gången har det bara tagit nio månader från det att förstudien och projektutvecklingen påbörjas till att reservationsavtalet skrivs på och aktörerna kan jobba vidare mot bygglov och byggstart. Det är unikt i Sverige. Med det visar vi också att plan- och bygglagen inte är ett hinder för att komma igång med bostadsbyggande, utan faktiskt ett bra stöd när vi själva utvecklar och förenklar våra arbetssätt.

Det första påskrivna avtalet, som innebär byggstart i oktober 2016, betyder att Örebro får ytterligare cirka 440 bostäder. Det blir en blandning av bostadsrätter och hyresrätter.

– Vi jobbar parallellt med olika etapper, allt för att få en snabb och effektiv process, säger Anna Windal, projektledare för Södra Ladugårdsängen och fortsätter.

– I etapp 2, som omfattar cirka 350 bostäder på fyra tomter har vi fått in 30 intresseanmälningar, och före sommaren ska fyra byggaktörer väljas ut. De ska tillsammans med oss arbeta fram en gemensam förstudie, som ska vara klar i mars 2017.

Kvalitetsprogram och andra styrande dokument visar hur Södra Ladugårdsängen ska utvecklas. Det handlar bland annat om att området ska vara en grön och aktiv stadsdel, med många olika möjligheter till rekreation, idrott och lek.

– Bilfria innergårdar, bra gång- och cykelstråk, både små och stora parker och motionsslingor är några exempel på hur vi konkretiserar de olika perspektiven ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbarhet, säger Anna Windal.
Läs mer om Södra ladugårdsängen på.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så stora är skillnaderna i yielder mellan Sverige och Danmark

Bolag Croisette håller ångan uppe i Danmark och förmedlar en ny affär där en utländsk investerare tar sig in på den danska marknaden. Martin Spangdahl-Fafara, Managing Director på Croisette Danmark, berättar för Fastighetssverige om affären, hur yielderna Danmark skiljer sig från Sverige, det utländska intresset på den danska marknaden och hur han tror att Croisette kan göra skillnad på den danska marknaden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige