Image

Dämpad konjunktur – sysselsättningen viker i Stockholm

Stockholm Stockholms Handelskammare konstaterar att konjunkturen i Stockholms län fortsätter att dämpas. Sysselsättningen minskar och byggkonjunkturen fortsätter att utvecklas svagt och befinner sig på lika låga nivåer som 2009. Konjunkturindikatorn för fjärde kvartalet 2012 minskar från 3 till -1.
Publicerad den 13 Februari 2013
Johan Treschow . Bild: Björn Leijon.
Johan Treschow .

Stockholmskonjunkturen stannar upp och visar tecken på recession. Konjunkturindikatorn för Stockholms län minskar från 3 till -1 under årets fjärde kvartal.

Konjunkturindikatorn för hela landet minskar från -2 till -4.

Arbetsmarknaden minskar i Stockholmsregionen, vilket prognosticeras att fortsätta i ännu snabbare takt under första kvartalet. Antalet anställda minskar i samtliga branscher, särskilt i tillverkningsindustrin, byggindustrin och IT-branschen.
IT-branschen och livsmedelsbranschen är de branscher som under kvartalet växer i Stockholms län. Byggindustrin, tillverkningsindustrin och handeln med motorfordon minskar kraftigt.

- Trots global oro är läget i huvudstadsregionen bättre än rikssnittet tack vare vårt diversifierade näringsliv. Men att sysselsättningen viker är en allvarlig varningssignal om att Stockholm inte är en ö. Det är även bekymmersamt att byggkonjunkturen försämras, inte minst eftersom regionen växer med två fullsatta SL-bussar varje dag och är i stort behov av nya bostäder, säger Johan Treschow, ekonomisk analytiker på Stockholms Handelskammare.

- Stockholms befolkningstillväxt måste hanteras genom ökade statliga investeringar i huvudstadsregionen. Exempelvis behövs det statlig medfinansiering för att bygga ut tunnelbanan till Nacka och Täby. Regeringen bör också ge en signal om att planeringen av Österleden inleds. Här finns betydande möjligheter till alternativa finansieringar, säger Johan Treschow.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige