Image

D Carnegie: Vinst och ökat eget kapital

Ekonomi/Finansiering D Carnegie redovisar för tredje kvartalet 2016 en kraftig ökning av vinsten före skatt till 434 miljoner kronor – upp 115 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Även förvaltningsresultat var avsevärt högre, 176 miljoner kronor jämfört med 91 miljoner kronor för tredje kvartalet i fjol. Vilket beror på att den investeringsintensiva verksamheten börjar visa kraftiga resultatförbättringar. 
Publicerad den 28 Oktober 2016

Vinsten per aktie efter skatt uppgick till 4,71 kronor (2,71). Det justerade egna kapitalet (EPRA/NAV) ökade 51 procent jämfört med tredje kvartalet i fjol och uppgick vid periodens slut till 91,26 kronor/aktie (60,53).

Rapporten i korthet:

1 januari – 30 september 2016
• Hyresintäkterna ökade till 963 miljoner kronor (901)
• Driftnettot ökade till 477 miljoner kronor (421)
• Förvaltningsresultatet ökade till 284 miljoner kronor (138)
• Värdeförändring förvaltningsfastigheter uppgick till 1,137 miljarder kronor (440), ökning 7,7 procent
• Värdeförändring finansiella instrument uppgick till -153 miljoner kronor (-50)
• Resultatet före skatt ökade till 1,2 miljarder kronor (469)
• Resultatet efter skatt ökade till 999 miljoner kronor (405)
• Vinst per aktie ökade till 12,92 kronor (5,72) före utspädning, och ökade till 12,76 kronor (4,52) efter utspädning

Tredje kvartalet 2016
• Hyresintäkterna ökade till 333 miljoner kronor (309)
• Driftnettot ökade till 190 miljoner kronor (164)
• Förvaltningsresultatet ökade till 176 miljoner kronor (91)
• Värdeförändring förvaltningsfastigheter uppgick till 291 miljoner kronor (180), ökning 1,9 procent
• Värdeförändring finansiella instrument uppgick till -32 miljoner kronor (-51)
• Resultatet före skatt ökade till 434 miljoner kronor (202)
• Resultatet efter skatt ökade till 364 miljoner kronor (192)
• Vinst per aktie ökade till 4,71 kronor (2,71) före utspädning, och ökade till 4,64 kronor (2,14) efter utspädning

Väsentliga händelser under tredje kvartalet
• D Carnegie har tillträtt fastighetsportfölj i Eskilstuna, med fastighetsvärde om 116 miljoner kronor.
• Blackstone Real Estate Partners Europe IV och Blackstone Real Estate Partners VIII (”Blackstone”) har, genom sitt bolag Vega Holdco Sarl, träffat avtal med Kvalitena AB, Svensk Bolig Holding AB och Frasdale Int. BV rörande förvärv av aktier till ett pris om 100 kronor per aktie samt överförande av Kvalitena AB:s och Frasdale Int. BV:s kvarvarande rösträtter. Förutsatt att avtalet uppfylls kommer Blackstone äga 40 procent av rösträtterna och 32 procent av aktierna samt kontrollera 53 procent av rösträtterna i D Carnegie.

Väsentliga händelser efter tredje kvartalet
• Vega Holdco Sarl har fullföljt aktieförvärvet och äger 40 procent av rösträtterna och 32 procent av aktierna samt kontrollerar 53 procent av rösträtterna i D. Carnegie & Co.
• Den extra bolagsstämman den 14 oktober 2016 beslutade att ersätta Ranny Davidoff och Terje Nesbakken med James Seppala och Svein Erik Lilleland samt att ersätta Knut Pousette med James Seppala som styrelsens ordförande.
• Vega Holdco Sarl offentliggjorde den 17 oktober 2016 ett kontant budpliktsbud om 100 kr per aktie till aktieägarna och optionsinnehavarna i D Carnegie.

Vd:n Ulf Nilsson kommenterar:

– Vi har kunnat upprätthålla takten i vår uppgradering av fastigheter trots semesterperioden och under tredje kvartalet har 289 lägenheter renoverats, vilket innebär 1 173 för de senaste tolv månaderna. Flera byggnader har också försetts med nya fasader, fönster och tak. Uppgraderingen av fastigheter ger ett förbättrat driftsöverskott, vilket bidrar till värdeökning på beståndet. Resultatet före skatt mer än fördubblades, jämfört med motsvarande period föregående år.
– Den betydande ökningen av fastighetsvärdena har uppnåtts genom investeringar som uppgår till 686 miljoner under de första nio månaderna av året. Dessutom har förbättrad kvalitet i fastigheterna tillsammans med en stark marknad ytterligare förstärkt fastighetsvärdena genom lägre avkastningskrav. Vi har också lanserat ett massivt energisparprogram, som ytterligare kommer att förbättra förvaltningsresultatet och fastighetsvärdena.

– I juli meddelade den globala fondförvaltaren Blackstone att de har kommit överens med tre stora aktieägare att förvärva en betydande del av aktierna i bolaget och har därefter stängt affären och är nu vår största ägare. Genom Blackstone backas företaget upp av en ekonomiskt mycket stark huvudägare och kommer att kunna upprätthålla sina investeringar i befintliga och nya fastigheter.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige