Image
Bild: Nabo

Corona och BRF – fördubbling av sena betalningar från lokalhyresgäster

Bostäder Coronakrisen har drabbat en del av bostadsrättsföreningarnas lokalhyresgäster hårt, med kraftig ökning av sena betalningar som följd. Samtidigt tänker föreningarna mer med hjärtat än plånboken för att stödja sina lokalhyresgäster, enligt förvaltaren Nabos undersökning.
Publicerad den 25 Maj 2020

Bostadsrättsförvaltaren Nabo har genomfört en undersökning bland sina kunder om hur bostadsrättsföreningar påverkas av coronakrisen. Drygt 500 föreningar svarade på undersökningen.

Två av tre bostadsrättsföreningar uppger att man har eller kommer att påverkas av restriktionerna som införts i samhället med anledning av coronaviruset. Minskade intäkter från lokalhyresgäster är ett av de största orosmolnen. Omkring hälften av bostadsrättsföreningarna har någon form av lokalhyresgäster.

Nabos data från förvaltningen för bostadsrättsföreningar visar också att under mars och april fördubblades sena betalningar från lokalhyresgäster jämfört med samma period ifjol. Det kan antas att utvecklingen är liknande för resten av landets bostadsrättsföreningar vilket då innebär försenade eller tappade intäkter på totalt omkring en kvarts miljard kronor.

– Ökningen av sena betalningar från lokalhyresgäster är tydlig, men det hade varit en betydligt värre situation om inte såväl regering som enskilda föreningar infört stödåtgärder. Om man inte har undersökt möjligheterna kring regeringens stödåtgärder så bör man göra det och eventuellt ta hjälp av en jurist, säger Daniel Larsson, vd för Nabo.

Regeringens stödåtgärd innebär att föreningar kan få kompensation för hyresnedsättningar under en viss period och för vissa typer av lokalhyresgäster med verksamheter som drabbats hårdast av coronakrisen. Drygt 70 procent av bostadsrättsföreningarnas lokalhyresgäster har olika typer av verksamhet som drabbats hårt, exempelvis café, restaurang, frisör, skomakare eller småbutiker så som florister, kläder eller bageri.

Knappt en tredjedel av bostadsrättsföreningarna med lokalhyresgäster har genomfört någon form av stödåtgärd, men ytterligare en del överväger att vidta åtgärd. Och av åtgärderna som föreningarna genomfört har man i något högre utsträckning tänkt mer med hjärtat än plånboken. Flest, 42 procent, har sänkt hyran tillfälligt utan att det blir en skuld till föreningen, och en liten del har helt efterskänkt hyra. En tredjedel har skjutit upp hyran för senare betalning och resterande har sänkt hyran tillfälligt så att det blir en skuld till föreningen.

– Det är mycket hjärta och gemensamt hjälpande hittills, man bryr sig om sina lokalhyresgäster och vi har sett flera godhjärtade åtgärder redan innan regeringens stödåtgärd. Men detta kan komma att ändras på sikt beroende hur djup krisen blir, då föreningarnas medlemmar också börjar få allt större problem att betala avgiften och föreningens ekonomi ju är kritisk, fortsätter Daniel Larsson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så här många Netto-butiker har Coop ställt om

Bolag Coop köpte för drygt ett år sedan Nettos svenska butiker. I affären ingick 163 butiker som ställs om till Coops nya butiksformat. Coops presschef Helena Esscher berättar för Fastighetssverige hur det här arbetet fortskrider.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY