Image

Codesign gav gymnasium ny karaktär

Bygg/Arkitektur Codesign har skapat en bättre skol- och arbetsmiljö åt Grillska Gymnasiet i Stockholm.
Publicerad den 30 Oktober 2014
Grillska Gymnasium. Bild: Codesign
Grillska Gymnasium. Grillska Gymnasium. Bild: Codesign
Grillska Gymnasium.

När eleverna kom till Grillska Gymnasiet Stockholm efter sommarlovet möttes de av en
nyrenoverad skola som kändes modern och välkomnande. Tack vare generösa
samarbetspartners – Bolon, Baux och Konradssons Kakel – kunde arkitektbyrån
Codesign skapa en bättre skol- och arbetsmiljö för alla med små medel.

– Med tanke på lokalernas omfattning var vi rädda att våra insatser inte skulle märkas. Men så blev det inte. Vi valde att fokusera mycket på publika ytor och små förändringar som gjorde väldigt stor skillnad, berättar Petra Lindfors, arkitekt på Codesign.

Studier har visat att eleverna gör bättre ifrån sig om de stannar kvar i istället för att lämna skolan så fort de får chansen. Det tog Codesign fasta på och skapade platser att sätta sig ner och vila en stund eller umgås.

– När man trivs i miljön tar man också bättre hand om den. Vi såg till exempel några killar som hade slängt upp fötterna på bordet. Men först hade de tagit av sig skorna, säger hon.

I uppdraget ingick också att uppdatera interiören i Restaurangen Grillskas Kök. Inredningen gav ett omodernt och ogästvänligt intryck, men läget var fint med stora fönster mot vattnet. Ett nytt golv, textilier, bättre belysning och mer personliga möbler gav lokalen en ny karaktär.

Codesign vill gärna jobba mer med skolmiljöer, som de menar är ett eftersatt område och ofta befinner sig där kontorsmiljöerna var för 10-15 år sedan.

– På en arbetsplats handlar det om att främja arbetet och skapa en god stämning. I skolan studieresultat och välbefinnande. Det är i grunden samma sak, säger arkitekten Staffan Virke.

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Arnhults – Sveriges starkaste familj?

Karriär Mia Arnhult tillhör de mest vältränade i branschen. Nu kämpar M2:s vd tillsammans med barnen om titeln "Sveriges starkaste familj".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY