Image
Citycon vill utveckla Jakobsbergs Centrum.
Citycon vill utveckla Jakobsbergs Centrum. Bild: BSK Arkitekter, Elinder Sten, TMRW

Citycons vision för Jakobsbergs Centrum

Bygg/Arkitektur Jakobsbergs Centrum ska förnyas och bli en trygg och trivsam stadskärna som lever över hela dygnet. Ett nytt kommunhus, nytt kulturhus, en aktiverad stadspark, nya butikskoncept och uppfräschade handelsstråk är några av delarna i Citycons vision för Jakobsbergs Centrum.
Publicerad den 26 November 2020

– Att kommunen har tagit beslut om att utreda en möjlig samlokalisering av sin verksamhet till Jakobsbergs centrum ger bra förutsättningar för en förnyelseresa. Vi vill samverka med kommunen så att centrum blir en mer trygg och trivsam, innehållsrik och aktiv mötesplats. Tillsammans kan vi säkerställa att utvecklingsresan blir både socialt och ekonomiskt hållbar för alla inblandade parter, säger Veronica Palmgren, Urban Development Director på Citycon.

Citycon deltar i ett parallellt uppdrag om ett nytt kommunhus baserat på Järfälla kommuns lokal- och verksamhetsbeskrivning men har även tagit fram planer på att lyfta fler delar av centrum. Riddarparken har många goda kvalitéer men upplevs otillgänglig. Citycon föreslår att gemensamt med fastighetsägaren Järfälla kommun ge parken ett nytt innehåll med fler aktiviteter. Ambitionen är att göra parken mer inbjudande och tillgänglig för kommuninvånare i alla åldrar.

– Tänk om vi kunde ha ett härligt kulturhus mitt i Jakobsberg vid Riddarparken där det skulle sjuda av aktiviteter för gamla som unga, och en mer öppen och inbjudande torgyta. Det behövs för att vi ska få ett levande centrum. Ett nytt kulturhus med bibliotek, café och fritidsgård skulle betyda mycket för Jakobsbergs identitet och öka attraktiviteten för Jakobsbergs Centrum som handelsplats, säger Veronica Palmgren.

Det är ett heltäckande förslag som tillvaratar och utvecklar den befintliga stadsmiljöns alla kvaliteter och möjligheter. Här ingår exempelvis en mer anpassad butiksmix med större betoning på service, restauranger och caféer, uppgraderade livsmedelsbutiker, modernisering av gångstråken både inom- och utomhus, uppfräschning av parkeringshus och en bättre organisering av parkeringskapaciteten. För att levandegöra centrum på fler timmar av dygnet föreslås flera bostadskvarter som riktar sig till nya målgrupper.

– Som handlare är jag mycket glad över Citycons ambitioner att utveckla centrum. Det skapar möjligheter för fler handlare och servicegivare att etablera sig här. Handeln blomstrar på platser där det rör sig mycket människor. Genom att stärka Jakobsbergs Centrum stärker vi också handeln. Jag ser fram emot en ökad samverkan med kommunen för att tillsammans förnya centrum, säger Dag Klackenberg, bokhandlare i Jakobsbergs Centrum.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så här många affärer ska Serafim göra i år

Bolag Serafim gjorde två förvärv precis före årsskiftet. Fastighetssverige frågar företagets vd Rickard Jacobsson vad de planerar framöver. Här ska de växa. Vi undrar också om det kan bli aktuellt med en börsnotering.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY