Image
Strategisk Arkitektur står för arkitekturen när Citycon utvecklar Stenungsund Centrum.
Strategisk Arkitektur står för arkitekturen när Citycon utvecklar Stenungsund Centrum. Bild: Strategisk Arkitektur

Citycon och Strategisk Arkitektur utvecklar Stenungsund Centrum

Bygg/Arkitektur Citycon planerar att förtäta området kring Stenungstorg med bostäder och service för att skapa stadspuls och tydligare knyta centrum till järnvägen, där det nya resecentrumet för kollektivtrafik ska byggas.
Publicerad den 29 Maj 2019

Stenungsunds kommun har en vision att växa med 10 000 invånare till år 2035. Centrumomvandlingen sker successivt över en längre tid och nu planerar Strategisk Arkitektur på uppdrag av Citycon nya bostäder, handel- och servicelokaler vid parken intill kulturhuset Fregatten.

Två nya bostadshus med sammanlagt 200–250 lägenheter skapas i det attraktiva läget nära service, handel, hav, hamn och resecentrum med pendlingsavstånd till Göteborg. De tidigare kärnvärdena för centrumutvecklingen; trivsam, hamn och stad, förstärks ytterligare med detta projekt.

De nya bostadsvolymerna skapar nya framsidor och aktiverar delar som idag är baksidor, vilket levandegör miljön under en större del av dygnets timmar. Centrum blir en stadsmässig plats, med små torg och gågator mellan bostadshusen, som man gärna söker sig till.

Med det nya kvarteret, som i sin skala trappas uppåt från strandpromenaden sett, får Stenungsund centrum en ny silhuett. Från dagens låga och upplevelsemässigt enformiga bebyggelse tillförs volymer som skapar dynamik och variation och som tillsammans bildar en tydlig entré till Stenungsund centrum. Placeringen av lamellhuset utökar inte bara centrumet, utan skapar ett levande gaturum mot parken och gör Gångfartsgatan framför huset mer intim och mänsklig.

Strategisk Arkitektur har ansvarat för att ta fram detaljplan och samrådsmaterial tillsammans med Stenungsunds kommun i en byggherredriven plan som planeras att gå ut på samråd efter sommaren.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige