Image

Centralstationen får en nygammal entré

Bygg/Arkitektur Stationens unika kulturarv står i fokus när huvudentrén mot Vasagatan ska moderniseras. Effektiva snurrdörrar ska installeras samtidigt som arkitekturen och de klassiska konstverken lyfts fram.
Publicerad den 27 Januari 2016

Stationshusets nyinflyttade kontorshyresgäster får en inbjudande ingång för personal och besökare.

Jernhusen bygger om entréhallen på Stockholms Centralstation för att både modernisera och ta tillvara byggnadens unika kulturarv från tidigt 1900-tal. Nya butiker och restauranger ska beredas plats när äldre inslag i miljön återställs till så ursprungligt skick som möjligt. Framför allt är det de entréhallens takmålningar av Filip Månsson som nu ska lyftas fram efter att ha levt en undanskymd tillvaro. Flera av målningarna av John Ericsson och Natan Johansson inne i Centralhallen restaureras för att återfå sin gamla lyster.

För att öka tillgängligheten installeras moderna snurrdörrar. Sprickorna i fasaden lagas och kontorsvåningarna får en entré inifrån stationen. Hela ombyggnationen beräknas bli klar till sommaren.

- Vi är stolta och glada att kunna modernisera entrén på ett sätt som vi tror kommer att bli ett riktigt lyft för hela centralstationen, säger Kristina Holmqvist, marknadsansvarig för stationer på Jernhusen.

Vid den stora moderniseringen av Stockholms Centralstation som stod klar 2014 gjordes ett omfattande grundförstärkningsarbete efter att stora sprickor upptäckts i fasaden. Stationsbyggnaden stod på träpålar från 1800-talet som sakta sjönk i leran. Två år efter grundförstärkning med nya pålar är byggnaden stabil och det går att laga sprickorna.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige