Image

CBRE: Detaljhandelsintresset är lågt

RAPPORTER Det är ett lågt intresse från internationella detaljhandelsföretag. Sverige hamnar på 34:e plats av 69 länder i CB Richard Ellis rapport: How Global is the Business of Retail?
Publicerad den 16 September 2010

CB Richard Ellis rapport visar att Storbritannien och Förenade Arabemiraten rankas högst på \"Country retailer representation ranking\", samtidigt som London och Dubai rankas högst på \"Top 150 cities retailer representation ranking\".

De nordiska marknaderna kommer långt ner på listan, Sverige är rankad på 34:e plats av 69 länder. Det finns några generella förklaringar till varför de internationella detaljhandelsföretagen rankar Sveriges så lågt.

Anders Lillsunde, Senior Advisor på Retail & Logistics Advisory i Stockholm, redogör för några av dessa:

* Många stora detaljhandelsföretag etablerar sig principiellt bara i euroländer.
* Vanligtvis etablerar de inte helägda butiker, utan det sker mestadels genom franchise. Det är alltså inte enbart en fråga om läge och marknad, utan även en fråga om lämpliga operatörer. På små marknader är utbudet av operatörer litet.
* De tänker multi-internationellt och rangordnar länderna efter potential. Då hamnar de nordiska länderna långt ner på listan.
* I de bästa lägena sker det i princip bara överlåtelser av butikshyreskontrakt, om ens det, vilket medför en nyckelpeng som många av de internationella detaljhandelsföretagen har svårt att hantera.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige