Image
Castellum prisas för sin satsning på solenergi. Solcellerna på Hisingen Logistikpark på gamla Säve flygplats täcker en yta motsvarande fem fotbollsplaner.
Castellum prisas för sin satsning på solenergi. Solcellerna på Hisingen Logistikpark på gamla Säve flygplats täcker en yta motsvarande fem fotbollsplaner. Bild: Castellum

Castellum prisas för solsatsning

Energi/miljö Castellums satsning på att bygga 100 solcellsanläggningar inom fem år tilldelas utmärkelsen Årets prestation av branschorganisationen Svensk Solenergi.
Publicerad den 10 Juni 2020

Svensk Solenergi är en branschförening med cirka 260 medlemmar från såväl den svenska solenergibranschen som andra aktörer inom solenergiområdet. Sedan 2004 delas Solenergipriset ut varje år i samband med föreningens årsmöte. Priskategorin Årets prestation ges till en person eller organisation som gjort "ett väsentligt bidrag till utveckling och/eller införande av solenergi".

Juryns motivering lyder: "Castellums satsning innebär att de ska bygga upp emot 100 solcellsanläggningar på sina byggnader till 2025. Det är en av de största satsningarna på solceller i hela Norden. Som ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag är åtagandet ett högst väsentligt bidrag till utvecklingen och ett föredöme för andra större fastighetsbolag."

– Jag är oerhört stolt över vår satsning på solenergi. Mer lokalt producerad energi i städerna tillsammans med energilagring kommer att krävas för lösa kapacitetsbristen i Sverige och öka mängden förnybar energi som behövs i takt med ökad elektrifiering av samhället, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum som igår tog emot utmärkelsen på en virtuell prisutdelning.

Initiativet är en viktig del på vägen mot företagets högt uppsatta mål att till 2030 bli 100 procent klimatneutrala. Castellum påbörjade under 2019 hela 14 projekt med nya större solcellsanläggningar. Störst hittills är Hisingen Logistikpark på gamla Säve flygplats, som utrustas med ett 30 000 kvadratmeter stort solcellstak, motsvarande fem fotbollsplaner. De 8 500 solpanelerna ska årligen producera 3,3 GWh, som motsvarar elförbrukningen i 660 standardvillor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Kartläggning: Tungviktare sålde överlägset mest 2020

Lista Fastighetssverige har tittat närmare på hur mycket fastigheter de noterade bolagen i branschen avyttrade under transaktionsåret 2020, och kan konstatera att det är en handfull tungviktare som står för lejonparten av volymen. Här är hela listan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY