Image

Castellum: Miljard i värdeökning

Bolag Castellums Q2-rapport visade värdeförändringar på fastigheter på 880 miljoner kronor (357) och på derivat på 137 miljoner kronor (-366).
Publicerad den 12 Augusti 2015
Henrik Saxborn. Bild: Castellum
Henrik Saxborn.

Castellums halvårsrapport kom i mitten av juli.

Siffrorna i korthet:
Hyresintäkterna för perioden januari-juni 2015 uppgick till 1 617 miljoner kronor (1 663 miljoner kronor föregående år).

Förvaltningsresultatet uppgick till 716 miljoner kronor (703), motsvarande 4,37 kronor (4,29) per aktie, en förbättring med 2 procent.

Periodens resultat efter skatt uppgick till 1 399 miljoner kronor (560), motsvarande 8,53 kronor (3,41) per aktie.

Nettoinvesteringarna uppgick till 1 730 miljoner kronor (1 262) varav 569 miljoner kronor (669) avsåg ny-, till- och ombyggnationer, 1 422 miljoner kronor (814) förvärv och 261 miljoner kronor (221) försäljningar. Därtill har förvärv skett av 50 procent av aktierna i Ståhls, med ett underliggande fastighetsvärde om 2 miljarder kronor, för 477 miljoner kronor.

Bruttouthyrningen (årshyra för total uthyrning) under perioden uppgick till 177 miljoner kronor (185), varav 23 miljoner kronor (49) avsåg uthyrning i samband med ny-, till- och ombyggnation. Uppsägningarna uppgick till 140 miljoner kronor (112), varav 5 miljoner kronir (11) avsåg konkurser och 7 miljoner kronor (2) avsåg uppsägningar med mer än 18 månaders återstående kontraktslängd. Nettouthyrningen för perioden uppgick därmed till 37 miljoner kronor (73), medan den för andra kvartalet isolerat uppgick till 16 miljoner kronor (47).

- För Castellum har det senaste halvåret inneburit omstrukturering i portföljen och uppjustering av fastighetsvärdena samtidigt som vi fokuserat på att förlänga lånelöften, säkra räntemarginaler och emittera ytterligare obligationer, säger vd Henrik Saxborn.

- De stora förvärven i Linköping och Norrköping har fasats in i förvaltningen och i ett slag gjort oss till näst största fastighetsägare i dessa tillväxtstäder. Fastighetsmarknaden fortsätter att präglas av stor efterfrågan, vilket inneburit att vi har haft anledning att justera upp värdet av fastighetsportföljen med 2 procent under perioden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige