Image

Castellum investerar för nästan en halv miljard

TRANSAKTIONER Castellum har genom helägda dotterbolag förvärvat sju fastigheter för 302 miljoner kronor, sålt en fastighet för 28 miljoner kronor samt beslutat om ny-, till- och ombyggnationer för 132 miljoner kronor. De flesta av affärerna har ägt rum i Uppsala.
Publicerad den 19 September 2008

I Uppsala har Aspholmen Fastigheter AB förvärvat fyra fastigheter varav tre ligger i området Boländerna och en i Librobäck. Fastigheterna är i princip fullt uthyrda och har en uthyrningsbar yta om 18 500 kvadratmeter varav 12 500 kvadratmeter består av lager och 6 000 kvadratmeter kontor. Investeringen uppgår till 193 miljoner kronor. Aspholmen har också sålt en byggrätt om cirka 20 000 kvadratmeter i Vaksala norr om Uppsala för 28 miljoner kronor vilket motsvarade bokfört värde.

Aspholmen har vidare förvärvat en fullt uthyrd industrifastighet om 2 800 kvadratmeter för tolv miljoner kronor i området Brandthovda i Västerås. Aspholmen har också påbörjat en tillbyggnad på en befintlig fastighet i centrala Uppsala. Fastigheten består idag av 2 750 kvadratmeter kontor och tillbyggnaden kommer att innebära ytterligare cirka 700 kvadratmeter kontorsyta. Investeringen beräknas uppgå till 17 miljoner kronor och vara färdigställd under 2009.

I Jönköping har Fastighets AB Corallen påbörjat nyproduktion av en kontorsfastighet om 7 400 kvadratmeter på en befintlig byggrätt. Fastigheten ligger i direkt anslutning till E4 i området A6. Corallen kommer genom den nya byggnaden kunna erbjuda kontorsytor vilket efterfrågas i Jönköping. Investeringen beräknas uppgå till 115 miljoner kronor och vara färdigställd under slutet av 2009.

Vidare har Corallen förvärvat en fullt uthyrd fastighet i Jönköping för 23 miljoner kronor i anslutning till E4. Den uthyrningsbara ytan är cirka 1 700 kvadratmeter varav 700 kvadratmeter består av kontor och 1 000 kvadratmeter lager. På fastigheten finns en byggrätt om cirka 5 000 kvadratmeter.

Fastighets AB Briggen har förvärvat en kontorsfastighet om 6 700 kvadratmeter i området Berga vid norra infarten till Helsingborg. Fastigheten gränsar till Briggens befintliga bestånd i området. Investeringen uppgick till 74 miljoner kronor.

Flertalet av förvärven har skett i bolagsform. Av förvärven om 302 miljoner kronor avser 17 miljoner kronor uppbokad, ej kassaflödespåverkande uppskjuten skatt.

För att möjliggöra framtida investeringar har Castellum under september tecknat nya långfristiga kreditavtal om 500 miljoner kronor utöver de två miljarder kronor som tecknades under andra kvartalet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige