Image

Castellum höjer utdelningen igen

Bolag Castellum höjer utdelningen till 4,25 kronor per aktie – det är 16:e året i rad som Castellum höjer utdelningen.
Publicerad den 22 Januari 2014
Henrik Saxborn. Bild: Castellum
Henrik Saxborn.

Hyresintäkterna för 2013 uppgick till 3 249 miljoner kronor (3 073).

Förvaltningsresultatet uppgick till 1 346 miljoner kronor (1 255), motsvarande 8,21 kronor (7,65) per aktie, en förbättring med sju procent.

Värdeförändringar på fastigheter uppgick till 328 miljoner kronor (-69) och på derivat till 429 miljoner kronor (-110).

Årets resultat efter skatt uppgick till 1 707 miljoner kronor (1 473), motsvarande 10,41 kronor (8,98) per aktie.

Nettoinvesteringarna uppgick till 1 081 miljoner kronor (2 545) varav 1 583 miljoner kronor (1 279) avsåg ny-, till- och ombyggnationer, 185 miljoner kronor (1 519) förvärv och 687 miljoner kronor (253) försäljningar.

Styrelsen föreslår en utdelning om 4,25 kronor (3,95) per aktie, motsvarande en ökning om åtta procent.

Bruttouthyrningen (årshyra för total uthyrning) under året uppgick till 366 miljoner kronor (327), varav 96 miljoner kronor (79) avsåg uthyrning i samband med ny-, till- och ombyggnation.

Uppsägningarna uppgick till 261 miljoner kronor (278), varav konkurser 23 miljoner kronor (28) och 18 miljoner kronor (40) avsåg uppsägningar med mer än 18 månaders återstående kontraktslängd.

Nettouthyrningen för året uppgick därmed till 105 miljoner kronor (49), medan den för fjärde kvartalet isolerat uppgick till 24 miljoner kronor (6).

- Vi lyckades i fjol öka förvaltningsresultatet med sju procent och styrelsen föreslår en höjning av utdelningen med åtta procent. Detta uppnår vi trots att omvärldsfaktorerna knappast var optimala - en närmast obefintlig BNP-tillväxt och en inflation som vid årets slut balanserade kring nollstrecket. Förutom de positiva intäktseffekterna från gjorda investeringar och garanterade indexuppräkningar i hyresavtalen, fick vi ”extern” draghjälp av en lägre genomsnittlig räntenivå, skriver vd Henrik Saxborn i vd-ordet.

- Under 2013 nettoinvesterade Castellum för drygt en miljard kronor. Vi var under året lite mer aktiva på säljsidan jämfört med de senaste åren, i avsikt att ständigt anpassa portföljen efter tillväxtförutsättningarna. Ambitionen är att fortsätta nettoinvestera cirka två miljarder kronor årligen, där ungefär hälften av investeringarna avser nya projekt och hälften förvärv. Investeringstakten innebär att Castellum bygger ”ett mindre fastighetsbolag” varje år.

- Vi har potential till tillväxt i form av våra vakanser och vår fokusering under året på att minska dessa har lett till en stark nettouthyrning, 105 miljoner kronor – och uthyrningsarbetet fortsätter med hög intensitet.

- Sist men inte minst har Castellum stor handlingsfrihet tack vare den starka balansräkningen.Vi har kraft att genomföra de investeringar vi önskar, när vi önskar – vare sig det gäller att bygga nytt eller förvärva.

- En av de viktiga idéerna bakom Castellum har varit att driva verksamheten med ett lägre risktagande jämfört med genomsnittet i branschen. Det tänker vi fortsätta med. På bokslutsdagen bestod Castellums tillgångssida av en fastighetsportfölj värd 38 miljarder kronor, vilken finansieras av ägarnas kapital som vi har att förvalta, det vill säga det långsiktiga substansvärdet, om 18 miljarder kronor (motsvarande 107 kronor per aktie) samt räntebärande skulder på 19 miljarder kr, innebärande en belåningsgrad på 52 procent. Det är glädjande att konstatera att vi under 2013 lyckats emittera obligationer om två miljarder kronor, vilket ger oss ytterligare handlingsfrihet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige