Image

Castellum byggstartar WELL-byggnaden i Hyllie

Bygg/Arkitektur Castellum har startat nybyggnation av kontorshuset Eminent i Hyllie i Malmö – den första fastigheten i Norden som har registrerats för att certifieras enligt the WELL Building Standard, en ny internationell byggstandard som tar ansvar för människors välbefinnande i arbetslivet.
Publicerad den 29 Juni 2017

62 procent är uthyrt.

Investeringen beräknas uppgå till 350 miljoner kronor, inklusive markförvärv.

Castellums Tina Lindh kommer att berätta mer om projektet och om hur fastigheter kan få människor att må bra på seminariet Fastighetsmarknadsdagen Öresund på Malmö Live den 24 augusti.

Fastigheten, som är del av Hyllie 4:2 och marknadsförs under begreppet Eminent, kommer att omfatta 9 500 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Den beräknas vara färdigställd under första kvartalet 2019.

Castellum har tecknat två hyresavtal, motsvarande en ekonomisk uthyrningsgrad om 62 procent i förhållande till det totala årliga hyresvärdet om 22,7 miljoner kronor. Det är dels ett femårigt avtal med Boozt Fashion AB avseende cirka 4 900 kvadratmeter, dels ett sjuårigt avtal med Open Community Concept AB (Mindpark) avseende cirka 1 500 kvadratmeter.

- Det är tillfredsställande att nu växa med ett spjutspetsprojekt i det välbelägna Hyllie – och att fastigheten redan till stor del är uthyrd, säger Henrik Saxborn, Castellums koncernchef.

- Det är dessutom roligt att konstatera att vi tar nästa stora steg i vår hållbarhetsresa efter att i fjol rankats som det globalt mest hållbara fastighetsbolaget inom segmentet kontors- och logistiklokaler.

WELL-certifieringen bygger på vetenskapliga studier och har utvecklats av WELL Building Institute (IWBI), en fristående organisation med säte i New York. IWBI erbjuder certifieringen som utfärdas efter godkännande av tredje part. I hela världen finns i dag endast ett 30-tal WELL-certifierade byggnader.

WELL utgår från sju koncept som påverkar hälsan. Fyra av dessa – luft, vatten, ljus och ljud – lever numera de flesta nya fastigheter upp till. Men de tre övriga – kost, motion och välbefinnande – är unika för denna nya certifieringsmetod.

Några exempel i den nya kontorsbyggnaden i Hyllie:
• Konst och design ska stimulera till vardagsmotion i trapphuset.
• Utekontor på innergården och på taket med utsikt mot Öresundsbron.
• Cykelservice och möjlighet till elbilsladdning.
• Odlingslott på taket, för bistron i fastigheten.
• Vertikal plantering av ätbara växter på fasadens utsida.
• Gemensamma hyresgästaktiviteter som yoga på taket och löpning i parken.
• I caféet/bistron kommer nyttigare alternativ kost att erbjudas; bland annat mindre exponering av sockerprodukter.
• Information genom litteratur och skyltning som gör hyresgästerna medvetna om hur kost och motion bidrar till bättre hälsa.

Fastigheten kommer också att miljöcertifieras med ambitionen att nå Miljöbyggnad Guld.
Castellum har, efter avdrag för utestående företagscertifikat, outnyttjade krediter om cirka tio miljarder kronor, vilka kommer att utnyttjas för investeringen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här lägger Savills IM sitt nordiska investeringsfokus 2022

Bolag Savills IM identifierar att boende och logistik är sektorer som ska bevakas i en ny grön era för fastighetsinvesteringar 2022 i sin investerarundersökning. Bolagets Nordenchef Peter Broström berättar för Fastighetssverige om kontorssegmentets framtid, hur hållbarhetsfrågor kommer påverka investeringar och var man själva kommer lägga fokus för investeringar under kommande året.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY