Image

Carnegie Brygga: Så här blir den nya stadsdelen

Bygg/Arkitektur I veckan avslöjade Fastighetssverige att Hemsö, Riksbyggen och Robert Dickson ska utveckla en hållbar stadsdel vid Carnegie Brygga i Göteborg. Nu berättar trion mer om projektet.
Publicerad den 12 December 2018
Skiss av framtidens "Carnegie brygga". Bild: Liljewall Arkitekter
Skiss av framtidens "Carnegie brygga".

Hemsö, Riksbyggen, och Robert Dicksons stiftelse har vunnit en markreservation vid Carnegie Brygga, i Majorna i Göteborg. Målsättningen är att utveckla en ny stadsdel som tar tillvara på områdets unika karaktär och där social- och miljömässig hållbarhet är en röd tråd genom hela projektet. Sammanlagt handlar det om 150 nya bostäder samt lokaler för samhällsservice bland annat för utbildning.

Genom en blandning av upplåtelseformer, olika lägenhetstyper och lokaler för olika verksamheter bildas en levande stadsdel. Den nya stadsdelen blir inte bara för de boende, utan även en plats för arbete och besök i den vattennära miljön.

Hemsö kommer att utveckla en förskola alternativt grundskola och andra lokaler för verksamheter inriktade på samhällsservice. Även möjligheten till ett nytt äldreboende i anslutning till parken ska utredas. Riksbyggen kommer att bygga bostadsrätter och Robert Dicksons stiftelse hyresrätterna.

– Det är mycket roligt att vi tillsammans nu får möjlighet att skapa en helt ny hållbar stadsdel i Göteborg. Betoningen på mångfald i området känns inspirerande där vi nu kan addera vår kompetens och långa erfarenhet av att utveckla fastigheter för offentlig service, säger Anna Marand, Projektutvecklingschef på Hemsö.

– Genom utvecklingen av Carnegie Brygga med både nya bostäder och lokaler för olika typer av verksamheter kan den nya stadsdelen bli en tillgång för hela Göteborg. Carnegie Brygga har en plats i Göteborgs historia och som nu byggs för att möta en mer hållbar framtid, säger Jahja Zeqiraj, ordförande i Fastighetsnämnden, Göteborgs stad.

– Riksbyggen är mycket glada över markreservationen. Vi vill utveckla Carnegie Brygga till en inkluderande och tillgänglig plats som är öppen för hela staden. Riksbyggen ligger i framkant när det gäller att skapa mer hållbara boendemiljöer och den specialistkunskapen tar vi med oss till projektet vid Carnegie Brygga, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

– Stiftelsen har sedan dess grundande byggt och förvaltat fastigheter i Majorna. Det är ett av stiftelsens kärnområden och även vårt största förvaltningsområde. Det gör det extra roligt för oss att vara med och utveckla nya bostäder där. Carnegie Brygga kommer bli ett eftertraktad boende för våra destinatärer när det står färdigt för inflyttning. Stiftelsen ser framemot att kunna erbjuda våra destinatärer möjlighet att bo vid vattnet mitt inne i stan till en skälig hyra, säger Mikael Jansson, vd Robert Dicksons stiftelse.

Några ledord:
- Ett älvrum för alla med bryggor och gradänger ner mot älven
- Verksamheter och lokaler längs vattnet och i västersolen
- Målpunkter och stråk som länkar staden till älven
- Ett levande stadsplan och inre stråk rikt på lokaler för olika
verksamhetstyper och storlekar
- Ett koncept med fokus på kultur som platsskapare och identitetsbärare
- En socialt hållbar stadsdel med en mångfald av boendeformer
- En robust och hållbar bebyggelse
- Förskola och verksamheter i Kv Oscar
- Mobilitetshub som en flexibel parkeringslösning

Fakta:
Arkitekt: Liljewall arkitekter
Bostäder:
Totalt antal lgh: ca 150 st (50% BRF och 50% HR)
Stora lägenheter 3 - 4 RoK: ca 73 st
Små lägenheter 1 - 2 Rok: ca 77 st
Verksamheter:
Totalt cirka 9500 kvadratmeter.
Verksamhetslokaler omfattar både bottenvåningar på bostadshusen samt lokaler för samhällsservice i Kv Oscar.
Utbildning:
Totalt ca 2500 kvadratmeter. Förskolan med 6 avdelningar/F -3 skola fördelas på två plan. Utemiljön utgörs av 1000 kvadratmeter takträdgård ovanpå lokalerna samt den befintlig parken på 3600 kvadratmeter i direkt anslutning till byggnaden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Lediga Fastighetsjobb

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför tankade insidern aktier i Diös

Bolag Styrelseledamoten Ragnhild Backman har fyllt på med fler aktier i Diös. Fastighetssverige når henne på telefon när hon befinner sig på Åre Business Forum. Här är bakgrunden till investeringsbeslutet och därför är Diös ett bättre val än de andra fastighetsföretagen: "Finns mycket spännande".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY