Image

C.F. Møller ritar nytt landmärke i Västerås

Bygg/Arkitektur C.F. Møller har vunnit en arkitekttävling arrangerad av Riksbyggen med förslaget om ett 22 våningar högt hus i stadsdelen Lilludden, Västerås.
Publicerad den 15 Mars 2017

Höghuset beskrivs som ett karaktärsfullt landmärke för stadsdelen Lilludden. Arkitekturen kännetecknas av fasadernas tredimensionella relief och en grönskande panoramaträdgård på plan 15 med utsikt över staden och Mälaren. C.F. Møller föreslår i tävlingsförslaget att stommen utförs med en hybrid av massivträ och betong. Huset omfattar totalt 15 700 kvadratmeter.

– Arkitekturen och detaljeringen av fasaderna är inspirerade av ljusets reflektioner på Mälarens vattenspegel. Resultatet är en tredimensionell och dynamisk fasadkomposition som är spännande både nära och på avstånd. Panoramaträdgården högt upp i byggnaden är ett positivt blickfång för staden och en fantastisk miljö för de boende i huset. Vår ambition har varit att optimera synergier mellan stad, byggnad och urban grönska, säger Ola Jonsson, Arkitekt C.F. Møller.

Man menar också att det nya huset bidrar till en ny destination och mötesplats i stadsdelen. I byggnadens entréplan förbereds för restaurang och verksamheter.

Arkitekttävlingen arrangerades av Riksbyggen i Västerås och avgjordes i januari 2017. Enligt juryns utlåtande beskrivs C.F. Møller vinnande förslag enligt följande:

”Ett vackert hus med bra nyttjande av fastigheten med hänsyn till placering och skapande av torgytan. Det bästa förslaget med hänsyn till stadsmässighet i bottenplanet och det omgivande området. Bra lägenhetsantal och fördelning.”

Övriga arkitekter som deltog i arkitekt tävlingen var Wingårdhs och Tham & Videgård arkitekter.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige