Image

Byggstart för miljardsatsning på Arlanda

Bygg/Arkitektur Som en del av Stockholm Arlanda Airports utvecklingsplaner byggs nu ett miljöanpassat driftområde för flygplatsens fordon. Nu skapas det plats för den nya piren som behövs byggas i för att möta de ökande resenärssiffrorna och ett viktigt steg för Sveriges tillgänglighet.
Publicerad den 9 November 2016

Det nya driftområdet som byggs på Arlanda består av cirka 15 nya byggnader och ombyggnation av en byggnad, hus 898, som tillhandahåller plats för fordon så som bussar, marktjänstfordon samt plog-, sop- och blåsmaskiner – med garage, tvätt, verkstäder, kontor och övernattningsbostäder för jourpersonal till driften.

Driftområdet behöver byggas då ytan på flygplatsområdet behöver frigöras för att det ska vara möjligt att bygga en ny pir i terminal 5 som är dimensionerad för att hantera större flygplan för långdistansdestinationer. Total investeras cirka 1,1 miljarder kronor i projektet. Den nuvarande anläggningen saknar dessutom anpassning till dagens krav på inre och yttre miljö vilket nu kan skapas. Driftområdet byggs där SAS tekniska bas tidigare låg, mellan den nya piren, som ska byggas i terminal 5, och den tredje start- och ledningsbanan vid Halmsjön.

Uppdraget att bygga Arlandas nya driftområde har gått till JM Entreprenad.

- Vi är mycket glada över förtroendet att få vara en part i denna första stora del av Arlandas omvandling. Vårt samarbete med Swedavia sträcker sig så långt som 17 år tillbaka i tiden, och detta är ett i raden av många projekt i samverkan. Genom utvecklingen av det nya driftområdet bidrar vi dessutom till Swedavias vision att tillsammans föra världen närmare, säger Peter Neuberg, vd för JM Entreprenad.

I driftområdet byggs också ett nytt teknikhus med försörjning av fjärrvärme, fjärrkyla och el. Entreprenaden omfattar en ombyggnad på 20 000 kvadratmeter samt nybyggnad om 26 000 kvadratmeter. Entreprenadområdets yta uppgår till 125 000 kvadratmeter där omfattande markberedning kommer att ske.

Arlandas utvecklingsplaner, utöver ett helt nytt miljöanpassat driftområde, omfattar bland annat en ny pir i Terminal 5, utbyggd säkerhetskontroll liksom kommersiella ytor i samma terminal och terminalnära parkeringsplatser. Totalt under perioden 2014-2043 uppskattas investeringsvolymen för terminalutvecklingen till drygt 13 miljarder kronor.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är de bästa fastighetsaktierna

Bolag Frida Bratt som är sparekonom och expert på Nordnet ger sin syn på marknaden för Fastighetssverige. Här är de populäraste aktierna i branschen nu. Och det här tror hon om kontorsmarknaden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY