Image

Bygglov utan detaljplan kan öka byggandet

Juridik Översiktsplaneutredningen föreslår att kravet på detaljplan ska begränsas. Betänkandet har nu överlämnats till regeringen.
Publicerad den 1 Juni 2018
Bostadsminister Peter Eriksson (MP). Bild: Ninni Andersson
Bostadsminister Peter Eriksson (MP).

I dag finns krav på att ny sammanhållen bebyggelse i stort sett alltid ska prövas genom en detaljplan. Regeringens särskilde utredare, tekniska rådet vid Mark- och miljööverdomstolen Inger Holmqvist, föreslår nu att ny sammanhållen bebyggelse i vissa fall ska kunna prövas direkt genom ett bygglov. Bland annat ska det vara möjligt att avstå från att göra en detaljplan när bebyggelse kompletteras eller förändras inom ramen för den befintliga gatustrukturen.

– Det är viktigt att vi tar tillvara på alla möjligheter som gör det lättare att tillgodose behovet av fler bostäder. Möjligheten att pröva ett byggprojekt genom ett bygglov, i stället för en detaljplan, innebär att tiden från idé till färdigt projekt i vissa fall kan kortas. Det innebär att fler mindre och medelstora exploatörer kan ta initiativ till byggprojekt som i dag kräver en detaljplan. Förslaget kan på sikt bidra till en bättre konkurrens inom byggsektorn och till fler bostäder, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Översiktsplaneutredningens förslag är en del av genomförandet av regeringens 22-punktsprogram för fler bostäder. Förslaget kommer nu att skickas på remiss till berörda myndigheter, kommuner och organisationer.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige