Image
Bild: Istock

Byggkostnadsökningarna steg i oktober – största förändringen sedan 1974

Bygg/Arkitektur De svenska kostnaderna för byggnationer fortsätter att öka. Höga förändringar för räntor, energi och material gör att byggkostnadsindexet ser sin största förändring i årstakt sedan november 1974. Det visar färska siffror från SCB.
Publicerad den 16 November 2022

I oktober steg byggkostnadsindex för flerbostadshus med 1,3 procent jämfört med september. Den månatliga ökningen dessförinnan var på 1,2 procent. Jämfört med oktober förra året steg indexet med 15,3 procent (14,6 procent i september).

Byggmaterialkostnaderna sjönk med 0,1 procent mätt som månadstakt och 16,6 procent mätt som årstakt. Flera priser föll i månadstakt däribland järn och stål samt trävaror. Störst uppgång var inom kategorin övrigt byggmaterial på 1,6 procent, som inkluderar material för värmeisolering, soprumsutrustning, papper, gips, med mera.

Priserna för armeringsstål är fortsatt höga med en uppgång på 44,7 procent i årstakt.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny regionchef syr om Sernekes kostym

Karriär Visionen är ännu inte klar. Inte så konstigt då Markus Arfvidsson enbart hunnit sitta på stolen som regionchef för Serneke Göteborg i några veckor. Hans uppdrag är att stärka bolagets affär och få det att växa på göteborgsmarknaden. Fastighetssverige tog ett samtal om varför han gillar vägar och hur det var att lämna Skanska efter 27 år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige