Image

Byggbranschen starkt uppåt i Stockholmsregionen

Bygg/Arkitektur Stockholms Handelskammare konstaterar att Stockholms läns näringsliv fortsätter att växa och kvartalet visar att byggindustrin uppvisar den största vändningen på fyra år. Sysselsättningen förbättras och konjunkturindikatorn för Stockholms län är oförändrad på 19 under årets andra kvartal.
Publicerad den 13 Augusti 2014

- Byggbranschen brakar loss på allvar i Stockholms län. Det är väldigt positivt eftersom den är sysselsättningsintensiv och en viktig motor för hela ekonomin, säger Alen Musaefendic, ekonomisk analytiker på Stockholms Handelskammare.

- Huvudstaden är landets verkliga tillväxtmotor. Den ekonomiska aktiviteten i kombination med befolkningsökningen gör att behovet av reformer på infrastrukturområdet ökar. De viktigaste prioriteringarna nu är att bygga Förbifart Stockholm och påbörja projekteringen av den östliga förbindelsen, säger Alen Musaefendic.

Rapportens huvudpunkter:
• Byggindustrin har äntligen börjat nyanställa. Jämfört med första kvartalet 2014 har konfidensindikatorn för byggindustrin gått upp med 38 punkter, från -30 till dagens 8, den största vändningen på fyra år. Det innebär också att byggbranschen i Stockholms län växer för första gången på två år. I övriga riket fortsätter byggindustrin att krympa.

• Arbetsmarknaden i Stockholmsregionen växer för andra kvartalet i rad, efter två år av oavbruten minskning. De branscher som nyanställer mest är bygg, tillverkning och livsmedelshandel. Uppdragsverksamheten och databranschen nyanställer också.

• Stockholms näringsliv fortsätter att växa snabbare än övriga riket. Konjunkturindikatorn för Stockholms län ligger oförändrat på 19 under årets andra kvartal, vilket är högre än genomsnittet sedan år 2000 på 12. Konjunkturindikatorn för hela landet minskar från 16 till 15.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige