Image

Brister i jämställdhet orsakar brist på byggchefer

Bygg/Arkitektur Organisationen Byggcheferna har genomfört undersökningar som visar att bristen på byggchefer om tio år kommer att hota tillväxten och byggandet av Sverige – och att fler kvinnor i branschen skulle vara en lösning på kompetensbristen.
Publicerad den 31 Juli 2014

Byggbranschen är enig om att den hotande kompetensbristen delvis kunde lösas genom att fler kvinnor sökte sig till yrket.

Åtta av tio tillfrågade bygg- och installationsföretag tror ändå att machokultur är en bidragande orsak till att byggchefer söker sig till andra branscher och två av tre byggchefer vittnar om att jämställdheten i branschen är dålig.

- Vi ser att både kvinnor och män lämnar byggbranschen på grund av en omodern arbetskultur. Om detta inte åtgärdas kommer kompetensbristen att leda till akuta problem för de planerade byggena i Sverige, säger Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna.

I Byggchefernas undersökning uppger nio av tio byggföretag att det behövs fler kvinnliga byggchefer och åtta av tio att arbetsklimatet i byggbranschen måste bli modernare för att fler kvinnor ska söka sig till branschen.

- Fler kvinnliga byggchefer är en lösning på kompetensbristen, men det är inte kvinnorna som ska förändra arbetskulturen. Den förändringen måste männen åstadkomma och vårt och byggföretagens ansvar är att se till att så sker.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige