Image
Peab säljer sina andelar i Nya Bara Utveckling till Brinova.
Peab säljer sina andelar i Nya Bara Utveckling till Brinova. Bild: Peab

Brinova köper bostads- och samhällsfastigheter för 475 miljoner

Transaktioner Peab avyttrar sitt 50-procentiga ägande i Nya Bara Utvecklings AB till Brinova. Nya Bara Utvecklings AB har varit samägt med Volito Fastigheter och har de senaste åren utvecklat fastigheter omkring Bara Centrum, strax öster om Malmö.
Publicerad den 9 September 2020

Fastigheterna i bolaget, som nu är färdigutvecklade, har en uthyrningsbar yta om cirka 14 500 kvadratmeter och avyttringen görs baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 475 miljoner kronor. Fastigheterna innehåller olika typer av samhällsfunktioner som sporthall, vårdcentral och bibliotek, men även en livsmedelsbutik samt 113 bostadslägenheter.
– Fastigheterna blir ett utmärkt tillskott till Brinovas fastighetsportfölj, där fokus ligger på bostäder och samhällsfastigheter. Brinova breddar sin närvaro till orter där ambitionen är att verka med en stark lokal närvaro. Fastigheterna är nästan nybyggda och kan förvaltas med befintliga resurser, vilket leder till en kostnadseffektiv förvaltning, säger Brinovas vd Per Johansson.
– Bara är en attraktiv bostadsort som utvecklas hela tiden. Efter att framgångsrikt ha utvecklat dessa fastigheter är vi glada över att sälja Nya Bara Utveckling till Brinova. Vi kommer nu att fokusera på de helägda stora utvecklingsområdena vi har kvar i Bara. Vi ser stora behov av ytterligare både bostäder och samhällsfastigheter, säger Christian Dahlman, chef Projektutveckling Peab Syd.

Beräknade årliga hyresintäkter, när vårdcentralen är inflyttad, uppgår till cirka 26 miljoner kronor och tillträde sker den 30 september 2020. De externa lån som upptas i fastigheterna finansieras hos SEB, som utgör de första gemensamma transaktionen mellan Brinova och SEB.
– Vi är också glada att kunna inleda ett samarbete med en ny finansieringspartner, SEB, säger Brinovas vd Per Johansson.

CBRE har varit säljrådgivare.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Brinova på Branschguiden

Brinova utvecklar och förvaltar primärt bostäder och samhällsfastigheter belägna på utvalda orter med goda kommunikationer i södra Sverige.
Verksamheten kännetecknas av långsiktighet, samverkan med aktörer inom samhällssektorn och inte minst en lokal egen engagerad förvaltning på de orter där bolaget aktivt valt att verka. Värden skapas genom selektiva förvärv, effektiv fastighetsutveckling och en aktiv förvaltning.
Ett starkt kassaflöde medger möjliggör en fortsatt utveckling av verksamheten.
Brinovas B-aktie är noterad på Nasdaq Stockholm och handlas på Small Cap-l...

Läs mer om Brinova på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige