Image

BRF Viva vinner Kasper Salin-priset

Bygg/Arkitektur Bostadsrättsföreningen Viva vann pris för årets bästa byggnad när det prestigefyllda Kasper Salin-priset delades ut på Arkitekturgalan. Bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg belönas för dess formkänsla, variation i rymd och ljus liksom för att arkitekter och byggföretag har lyckats skapa en fantastisk boendemiljö på en plats som tidigare tycktes omöjlig att över huvud taget bygga på.
Publicerad den 11 Mars 2020

– Kasper Salin-priset är givetvis väldigt stort för oss. Vi anstränger oss dagligen för att skapa intressanta miljöer som har betydelse för de som bor, arbetar eller bara rör sig genom dem. Mycket av det som byggs idag passerar bara obemärkt förbi, det tror vi inte är att bygga en hållbar värld utan vi behöver visa på fler sätt att bygga, bo och verka. Kasper Salin-priset ser vi som ett bevis på att vi lyckats åstadkomma något som är annorlunda och som väcker reaktioner och uppskattning, säger Andreas Norrman, arkitekt på Malmström Edström Arkitekter.
– Det är otroligt hedrande och roligt att Brf Viva tilldelats Kasper Salin-priset. Vi är så stolta! I Brf Viva har Riksbyggen tänkt hållbarhet ur alla perspektiv. Därför har vi till exempel valt en fasad av klimatförbättrad betong med 30 procent lägre klimatpåverkan och som är just väldigt hållbar och helt underhållsfri, äger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

Juryns motivering:
Ett stort register av arkitektoniska kvaliteter – formkänsla, taktilitet, utblickar och variationer i rymd och ljus – är utmärkande för projektet. Platsens krävande förutsättningar vänds genom skicklig volymbehandling till en tillgång där privat och offentligt ordnas och binds samman genom sekvenser av välgestaltade, överraskande rumsupplevelser, såväl inne som ute. Med hög ambition och stor omsorg om både mötet mellan byggnader och landskap och de boende är Brf Viva en inspirerande förebild.

Jury 2019:
Beate Hølmebakk, Prof. sivilarkitekt MNAL, (ordf)
Joakim Lyth, arkitekt SAR/MSA
Karin Milles, arkitekt SAR/MSA
Johan Oscarson, arkitekt SAR/MSA
Sekreterare: Tove Dumon Wallsten

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige