Image

BRF i Stockholm anmäler Fortum

JURIDIK Bostadsrättsföreningen Hugin 20 i Stockholm har begärt att den nya fjärrvärmenämnden ska ingripa för att få priset på fjärrvärme sänkt. Det innebär att den nya fjärrvärmelagen - som tillkommit för att stärka kundernas ställning - för första gången prövas.
Publicerad den 8 September 2008

De senaste sju åren har Fortums priser på fjärrvärme höjts med över 50 procent. Enligt Fastighetsägarna Stockholms beräkningar överdebiterar Fortum sina kunder med 700 miljoner kronor - bara i Stockholm. Som jämförelse säljer Sollentuna Energi fjärrvärme till ett 26 procent lägre pris, trots att de köper sin energi från Fortum.

- Fjärrvärmen är orimligt dyr och Fortum har vägrat gå oss till mötes när vi har klagat. Nu vill vi pröva om den nya lagen kan göra det billigare för oss, säger bostadsrättsföreningens ordförande Bengt Brodin.

Den 1 juli 2008 trädde den nya fjärrvärmelagen i kraft. Efter omfattande kritik mot fjärrvärmebolagens prissättning och ett utdraget utredningsarbete av både den förra och den nuvarande regeringen, infördes \″bestämmelser som syftar till att stärka fjärrvärmekundernas ställning\″. Enligt Fjärrvärmelagen är ett fjärrvärmeföretag skyldigt att \″förhandla med en fjärrvärmekund som begär förhandling om priset för fjärrvärme\″ och enligt samma lag, kan fjärrvärmekunden ansöka om medling om förhandling inte leder till någon överenskommelse.

- Om den nya fjärrvärmenämnden visar sig vara en kraftfull myndighet kan den process som bostadsrättsföreningen Hugin 20 startar innebära sänkta kostnader för närmare 300 000 bostadsrätter och hyreslägenheter i Stockholm som värms med fjärrvärme från Fortum, säger Per Forsling, energispecialist vid Fastighetsägarna Stockholm.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige